BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Završen zajednički projekat Solina, Ljubuškog i Ulcinja vrijedan dva miliona eura

l-f9d870ff422812f52eb273678905c70d-1673444257

Završnom konferencijom u Solinu u srijedu je završen projekat prekogranične saradnje “Oživljena baština” (Heritage revived) toga grada s Ljubuškim i Ulcinjom, vrijedan dva miliona eura i 85 posto finansiran iz evropskih fondova, kojim se obnavlja i promiče kulturna baština.

Tim projektom, koji je počeo u oktobru 2020. godine, kako je rečeno, na solinskom području izgrađeno je odmorište i obnovljen dio prometnice uz arheološko nalazište Rižinice radi pristupa tom starokršćanskom nalazištu.

U Ljubuškom je u sklopu tog projekta obnovljen i opremljen posjetiteljski centar na rimskom vojnom logoru na Gračinama, a u Ulcinju je istraženo i predstavljeno arheološko nalazište Svač.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević istakli su važnost izgradnje odmorišta u blizinu arheološkog nalazišta Rižinice rekavši kako je to jedno od najvažnijih starokršćanskih nalazišta u Hrvatskoj.

Direktor Županijske uprave za ceste Petar Škorić rekao je kako cestom Solin – Klis uz nalazište Rižinice na dan prođe do 12.000 vozila te da putnici u njima uopće ne znaju za to arheološko nalazište ni njegovu važnost, prenosi Hina.

“Izgradnjom odmorišta omogućava se pogled na to nalazište i pristup njemu koji je do sada bio otežan”, objasnio je Škorić. Dodao je kako će izgradnjom odmorišta to nalazište biti vidljivije i dostupnije građanima i turistima.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić rekao je kako je u sklopu  prekograničnog projekta u Ljubuškom obnovljena tvrđava herceg  Stjepana koja je simbol toga grada.

“Ne bismo bez pomoći sredstva iz fondova EU-a mogli sami obnoviti tu tvrđavu”, dodao je Markotić.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT