BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Otvorenje sezone skijanja sa zakašnjenjem

D68C5FC5-3566-498E-9898-14E11E4A6641

Iako je bilo najavljano da će se skijaška sezona 2022/2023. na Bjelašnici otvoriti 10. decembra, ljubitelji zimskih sportova koji su posjetili ovu, ali i ostale bh. planine nisu mogli skijati jer snijega nije bilo ni na otvorenju sezone, ni u narednih skoro mjesec dana.

Toplo i sunčano vrijeme više je pogodovalo proljetnim aktivnostima – šetnji, roštiljanju i jednostavno provođenju vremena na svježem zraku.

Tek je u ponedjeljak, 9. januara, kiša koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine na planinama prešla u snijeg.

Vještačko osnježavanje na Bjelašnici

Padom prvih pahulja i temperature na Bjelašnici stvoreni su uslovi za vještačko osnježavanje, a time i za početak skijaške i borderske sezone.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI ‘84 Aldin Smajkan Feni je kazao da postoji mogućnost da u narednih sedam dana bude puštena barem jedna staza za prve skijaše.

Otvorena sezona na Ponijerima

Dvadesetak centimetara snijega koji je napadao te prekrio skijašku stazu u Ski centru “Ponijeri” iznad Kaknja omogućio je zaposlenicima KSC “Kakanj” da urede stazu te 12. januara u 13 sati otvore ovogodišnju skijašku sezonu.

Sezona skijanja u ovom, inače i jedinom skijaškom centru u Zeničko-dobojskom kantonu, ako su povoljni vremenski uslovi, tradicionalno počinje 15. decembra, ali je izostanak snijega ove sezone otvaranje nešto više od kilometar duge staze prolongirao za skoro punih mjesec dana.

“Snijeg je napokon pao i nakon što smo uredili stazu, danas će od 13 sati biti dostupna skijašima za skijanje. Krenut ćemo s poludnevnim skijanjem od 13 do 16 sati, a večeras ćemo imati i noćno skijanje od 18 do 21 sat” – ističe direktor KSC “Kakanj” Mirza Mušija.

Cijena poludnevnog skijanja i korištenja ski-lifta je 10 KM, kao i za noćno skijanje, dok je za cjelodnevno skijanje karta 15 KM.

Smještaj u sedam apartmana tog preduzeća, koji se nalaze u sklopu potpuno renovirane te prije 10-ak dana otvorene Eko kuće “Kameni” uz samu skijašku stazu je 40 KM po osobi, a ukupno na raspolaganju imaju 24 kreveta.

“Tokom zimskog školskog raspusta koji je upravo u toku, organiziramo i cjelodnevno skijanje, ali trenutne temperature još uvijek nisu pogodne za cjelodnevno skijanje. Zato smo se odlučili da stazu otvorimo danas od 13 sati kako bismo je što više sačuvali i za naredne dane. Skijanja će biti i sutra te za dane vikenda” – najavljuje Mušija.

Kakanjski skijaški centar, uz skijašku stazu, ima i stazu za sankanje, koju posjetioci mogu koristiti besplatno.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT