BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

aerodrom sarajevo

Prethodna godina ostat će upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a rekordne brojke to i dokazuju. U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo je 1.377.348 putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451. aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i evropskih destinacija.

Da se sarajevski aerodrom vrtoglavo kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u „Top 5“ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine.

Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini. uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge. Na sarajevskom aerodromu već su u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada BiH.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT