BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Banjaluka najbolji neistraženi grad u Evropi

banja_luka_060323_tw1024

Banjaluka je uvrštena na listu britanskog priručnika za putovanja “Raf gajds” i proglašena najboljim neistraženim gradom u Evropi, piše britanski list “Ekspres”.

U izvještaju se navodi da je Banjaluka proglašena najboljim neistraženim gradom Evrope na osnovu broja posjetilaca koje je prikupio Evromonitor.

„Lijep mali grad proglašen je najboljim za posjetiti u Evropi, ali turisti teško da dolaze tamo. Banjaluka je drugi najveći grad u BiH sa 138.963 stanovnika i leži na rijeci Vrbas. Taj grad je jedan od samo dva u Evropi koji su na listi, uz Liepaju u Letoniji“, navodi se u tekstu.

U priručniku je napisano da je Banjaluka “jedan od zgodnijih gradova Evrope”, sa bulevarima koji imaju drvorede i zelenim trgovima na kojima se nalaze elegantni kafići.

Prema pisanju “Ekspresa”, među stvarima koje treba posjetiti u Banjaluci su Hram Hrista Spasitelja, Umjetnička galerija Republike Srpske, džamija Ferhadija i Kastel, koji je “kameno srce grada”.

Među zanimljivim lokacijama, “Ekspres” ističe Slapove Krupe, Muzej Ljubačke doline i Rekreativnu zonu, koju opisuje kao “zelenu oazu sa stazama za vanjske aktivnosti”.

Slapovi Krupe opisani su kao “put u prošlost”, sa svim stazama kroz šumu, manastirom i ruševinama zamka.

 

Izvor: rtrs.tv


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT