BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Farma Kalesija

U kalesijskom naselju Jajići jučer su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović, vlasnik porodične farme „Selmanović“ Hakija Selmanović i predstavnica mliječne industrije 99 iz Gradačca Indira Omeragić svečanim presijecanjem vrpce u upotrebu pustili novosagrađeni objekat moderne farme za držanje krava za mužu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM, saopštava oficijelna stranica Općine Kalesija.

Riječ je o porodičnoj farmi o kojoj se brine otac Hakija Selmanović sa tri sina Hajrudinom, Jusufom i Osmanom i njihovim porodicama.

„Borimo se da uspijemo u ovo teško vrijeme. Osnovali smo farmu 2016. godine. Prvu farmu smo sagradili prije tri godine, evo sada smo završili i drugu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM. Sarađujemo sa mliječnom industrijom 99 iz Gradačca i što je najbitnije imamo fer i korektne odnose, jer sve završavaju na vrijeme kada je u pitanju otkup i odvoz mlijeka. Trenutno imamo oko 270 muznih grla i planiramo da se još širimo“, kazao je Osman Selmanović, sin vlasnika.

Selmanović je kazao da imaju problem sa nedostatkom poljoprivrednog zemljišta te se nada da će Ministarstvo poljoprivrede i Općina naći način da pomognu istinske poljoprivrednike i da obezbjede potrebno zemljište za njih.

Kapital stečen vani uložili u rodni kraj

Ovo je vrijedna porodica koja je stekla kapital van granica Bosne i Hercegovine i uložila ga u svoje rodno mjesto. „Mi kao lokalna zajednica smo im pomogli da svu papirologiju dobiju na vrijeme i stavili smo se na raspolaganje da pomognemo da završe objekat prije zime. Ovakvi objekti su dobrobit za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton jer poljoprivrednici su ti koji grade i hrane državu“, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je u svom obraćanju rekao da će lokalna zajednica sve učiniti da ovakve i slične projekte podrži onoliko koliko to zakon omogućava.

Zadovoljan svime viđenim je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović koji je istakao da je ovo najmodernija farma u ovom kantonu, pohvalivši rad kako svog tako i Federalnog ministarstva kada su u pitanju poticaji.

„Naša poticajna politika uveliko je doprinijela da imamo povećan broj gazdinstava u našem kantonu i da se sve više poljoprivedenika odlučuje na ovakva i slična ulaganja s ciljem proširenja svojih kapaciteta“, rekao je Ahmetović.

Veliki broj građana i gostiju imao je priliku da obiđe ovu moderno sagrađenu farmu gdje će krave imati podno grijanje i grijanje u dijelu gdje se vrši muža kako ne bi gubile energiju i kako bi davale dovoljne količine mlijeka.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT