BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Travnik postao prvi digitalni Tax Free grad u BiH

Travnik

Travnik je postao prvi „Digital Tax free City“ u Bosni i Hercegovini, što predstavlja sveobuhvatan plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta na području ove općine.

Od sredine prošlog mjeseca zainteresovanim građanima na usluzi je moderna aplikacija putem koje mogu online i potpuno besplatno registrovati vlastiti obrt, odnosno kreirati sebi radno mjesto.

„Dakle ne mora se doći u općinu više ni jednom, nego samo zadnji put da se preuzme rješenje, zato što nemam još digitalni potpis, inače ne bi trebalo doći uopće. Nema nikakvog plaćanja, tu smo oslobodili“, kaže načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Ovakav pristup Općine Travnik predstavlja namjeru lokalne vlasti da kroz realizovanje projekta Digital tax free ostvari svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva kao važnog preduvjeta za stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za svoje stanovnike.

Potrebno vrijeme skraćeno sa 15 na 1 dan

„Nama je danas vrlo bitno, ako želimo zadržati, pogotovo mlade, u Bosni i Hercegovini, da možemo koristiti digitalne tehnologije, da možemo online putem podnijeti zahtjev i registrovati kao što je moguće u bilo kojoj drugoj zemlji Evropske unije i relativno brzo, u ovom slučaju u roku 24 sata, dobiti tražene dokumente”, ističe ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

„Za kreiranje obrta u Općini Travnik nekad je trebalo i po 15 dana, trebalo je 13 dokumenata. Trebalo je da se plati određena taksa i za sve se moralo otići na nekoliko mjesta, naše čuveno ganjanje papira, pošto je to sada digital, prvo smo smanjili broj dokumenata na osam, a za IT obrt na sedam, čak i sa tendencijom da bude šest”, napominje Kenan Dautović.

U Općini Travnik na početku prošle godine bilo je registrovano ukupno 599 obrta, a sredinom ove godine taj broj porastao je na 759, što je argumentovan pokazatelj rasta broja obrta u toj općini. Nadležni očekuju da će u narednoj godini dana, zahvaljujući novim pogodnostima i mogućnostima online registracije obrta, taj broj biti i udvostručen.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT