BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Kafić u kojem rade osobe sa Downovim sindromom ostaje otvoren

Zmajevo srce

Tuzlanski kafić u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i ostalim vrstama invaliditeta prije nekoliko dana se našao blizu zatvaranja jer je, nažalost, bilježio sve manje posjetilaca.

Međutim, nakon pisanja portala Klix.ba stvari su se promijenile. U proteklim danima, ovaj ugostiteljski objekat ponovo bilježi sve veći broj posjetilaca.

“Ovo je veoma značajno za nas jer nam daje nadu da kafić može opstati. Ovo je dokaz da u nama još uvijek ima ljudskosti i empatije, iako smo prije nekoliko dana bili pred samim zatvaranjem. Sada se situacija uveliko mijenja, radosni smo, a velika je promjena i na konobarima koji igraju od sreće. Oni su sretni i uživaju u cijeloj ovoj priči. Primjer koji imamo u Tuzli može biti realizovan i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini”, kazao je za Klix.ba Omer Isović, predsjednik Udruženja Zmajevo srce iz Tuzle.

Kafić Zmajevo srce ima zaposlenih šest osoba, a ukoliko promet i u narednom periodu bude na zadovoljavajućem nivou, planirano je ponovno zaposlenje još jedne osobe.

“Sve ono što smo radili proteklih godinu dana je dobar temelj. Mi nikada nismo tražili novac, a jedno od rijetkih smo udruženja koje nikada nije niti jednu marku dobilo iz budžeta, niti nam to treba. Ovakvi projekti moraju opstati isključivo na posjeti građana, udruženja i organizacija. Nama su potrebne svakodnevne prodaje kafa i pića. Ono što želimo nije puno, ali mi u proteklom periodu nismo imali ni tih 40 kafa dnevno koliko bi nam bilo savršeno dovoljno za rad zaposlenih”, ističe Isović.

Inače, Udruženje Zmajevo srce iz Tuzle u maju prošle godine je otvorilo ugostiteljski objekat u tržnom centru u naselju Brčanska Malta u kojem su zaposlene osobe s invaliditetom. U posebnom fokusu su djevojke i mladići s Downovim sindromom, koji su kao ranjiva kategorija uglavnom izolovani od šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini.

Među njima je i Saša Šunjka koji je u kafiću zaposlen od njegovog osnivanja. Kaže da mu je posebno drago jer uslužuje veliki broj gostiju.

“Veoma mi je drago jer radim u ovom kafiću, volim svoj posao i ovo je moja druga kuća. Pozivam sve građanke i građane da dođu na kafu i sok. Također, pozivam i sve one iz škola, obdaništa i fakulteta da nam se pridruže, kako bismo svi skupa uživali”, poručio je Saša, koji danas ima izuzetno malo slobodnog vremena zbog velikog broja gostiju koji se smjenjuju u ljetnoj bašti, ali i unutrašnjosti objekta.

Razna udruženja, sportski i drugi kolektivi, preduzeća i pojedinci podržali su Zmajevo srce tako što su posjetili objekat ili im donirali određena sredstva. Neki od njih su donirali poklone za goste kafića, neki im platili pića kako bi što više osoba posjetilo objekat. Sve ovo doprinijelo je tome da će ovaj ugostiteljski objekat zasigurno raditi još neko vrijeme. Nadamo se da naši sugrađani neće zaboraviti ovu plemenitu ideju ni onda kada ne bude među glavnim vijestima u medijima, kao i da će i drugi gradovi osobama sa Downovim sindromom pružiti ovakvu priliku.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT