BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Čajničko jevanđelje nakon restauracije vraćeno u Bosnu i Hercegovinu

Čajničko jevanđelje

Čajničko jevanđelje, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, nakon restauracije i konzervacije u Srbiji vraćeno je u hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, gdje se i čuva to dragocjeno i neprocjenjivo kulturno blago, potvrđeno je Feni iz Crkvene opštine Čajniče.

Tim povodom će u subotu, u čajničkoj crkvi, nakon svete arhijerejske liturgije biti upriličena promocija restauriranog Jevanđelja.

Čajničko jevanđelje je jedina srednjovjekovna rukopisna knjiga iz tadašnje Bosne, koja je do danas sačuvana u Bosni i Hercegovini.

Jevanđelje je prema osobenostima jezika datirano u rani 15. vijek, a nastalo je na tlu istočne Bosne. Čuva se u Čajniču i vlasništvo je Srpske pravoslavne crkve.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT