BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

“Bosanski toranj” na trgu u Briselu

bosanski toranj

Samit lidera Evropske unije održava se juče i danas u Briselu, a tim povodom u ovom gradu postavljen je “Bosanski toranj”. Kako ističu iz bosanskohercegovačke organizacije ASBL GRATIARTIS Brussels čiji su aktivisti postavili “Bosanski toranj”, riječ je o umjetničkoj instalaciji koja će na kružnom toku Schuman biti do 26. marta.

„Bosanski toranj na slikovit i zanimljiv način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, njenu historiju, kulturološke specifičnosti“, istakli su.

Ova instalacija bit će ponovno postavljena od 5. do 8. aprila 2023. godine na lokaciji ispred zgrade Evropske komisije i Vijeća Evrope, zajedno sa retrospektivnom izložbom pod nazivom “Pod vedrim nebom”. Ova inicijativa, kazali su, predstavlja upečatljiv podsjetnik na događaje iz 1992. godine i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Nastanak ideje o “Bosanskom tornju” kao simbolu otpora fašističkim i retrogradnim politikama u i prema Bosni i Hercegovini, vezan je za sada već kontinuirane agresivne i secesionističke izjave Milorada Dodika i tim povodom održane proteste 10. januara prošle godine. Tada je sasvim spontano i nastala inicijativa “World for Bosnia and Herzegovina” (“Svijet za Bosnu i Hercegovinu”) podržana u više od 30 gradova širom svijeta“, prenosi Bhdinfodesk.

 

Izvor: Mojabih.oslobođenje.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT