BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Popularnost čitanja u Bosni i Hercegovini u porastu

Biblioteka

Čitanje knjiga nosi u sebi brojne benefite. Ali sa razvojem tehnologija mnogi su knjigu zamijenili mobilnim uređajem i društvenim mrežama. Ipak, sarajevske biblioteke i dalje imaju iznenađujući velik broj korisnika svih životnih dobi, doznaje portal Klix.ba.

Pored kvalitetno provedenog vremena čitanje knjiga nam donosi i novo znanje, širenje vokabulara, utječe na naše shvatanje okruženja, podstiče razvoj mentalnih sposobnosti, razvija naše pamćenje, jača koncentraciju. Naučna istraživanja su dokazala da čitanje može biti prevencija Alzheimerove bolesti, smanjuje simptome depresije, opušta i smanjuje razinu stresa i razvija analitičko mišljenje.

Nažalost, cijene knjiga u Bosni i Hercegovini nisu povoljne, stoga je kupovina knjiga u našoj zemlji i nije toliko popularna. O tome govori istraživanje Evropskog statističkog ureda (Eurostat). Prema podacima Ureda, u Bosni i Hercegovini se na knjige troši samo oko 0,5 posto od ukupnog prihoda.

Međutim, biblioteke su kroz historiju i razvoj digitalizacije zadržale popularnost i do danas imaju veliki broj korisnika. Voditeljica odjeljenja Dječija kuća biblioteke grada Sarajevo Jasmina Klico za Klix.ba je poručila da uprkos razvoju digitalnih uređaja i dostupnosti velikog broja knjiga online, biblioteka ne gubi na posjećenosti.

Jasmina Klico je naglasila da su u bibliotekama Sarajeva zadovoljni sa posjećenošću, ali da uvijek može bolje.

Navika čitanja od malih nogu

Iako mnogi misle da je sada djeci mnogo interesantnije provoditi vrijeme sa mobilnim uređajima gledajući videa i igrajući igrice, ipak veliki broj djece često dolazi u biblioteke i čitaone gdje uvijek nađu za sebe zanimljivu knjigu, a pored toga mogu provesti vrijeme zajedno čitajući i radeći zadaću. Navika čitanja dolazi od malih nogu i od roditelja s obzirom na to da dijete posmatra ponašanje roditelja kada provode vrijeme zajedno.

Jasmina Klico je poručila da biblioteka ima i puno mladih korisnika što isto ruši stereotip o nezainteresovanosti mladih ljudi u našoj zemlji.

Digitalizacija biblioteke

Biblioteka Sarajeva ima i svoju uređenu web stranicu na kojoj su dostupna brojna izdanja rijetkih knjiga i historijskih časopisa. Online stranica postaje sve popularnija, ali ipak nema tendencije da zamijeni klasičnu biblioteku i klasičnu knjigu.

Čitanje knjiga je korisno kako u razvoju djeteta, tako i u razvoju analitičkog mišljenja i vokabulara kod odraslih. Često se pravdamo da nemamo vremena za čitanje, ali ukoliko zamijenimo bar 30 minuta svog vremena provedenog listajući društvene mreže listanjem stranica zanimljive knjige, uskoro ćemo osjetiti razliku.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT