BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Šestu epizodu popularne serije “The Last Of Us” režirala je redateljica Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Post-apokaliptična drama HBO produkcije „The Last Of Us“ ekspresno je zaludjela javnost i oduševila kritičare. Bazirana je na radnji istoimene video igre iz 2013. godine i nastala je iz pera Craiga Mazina, tvorca Emmyjem nagrađene serije “Černobil”.

Iza ove serije stoji vojska briljantnih umova, a već nam je poznat podatak kako će ovo biti jedna od najskupljih serija HBO produkcije do sada. Jedna epizoda, koštala je vrtoglavih 10 miliona eura, a serija je već zauzela prva mjesta na brojnim listama najistaknutijih naslova na toj platformi.

Još uvijek se nisu slegnuli dojmovi nakon šeste epizode koja je izašla prošle sedmice. Dobila je vrlo visoke ocjene na IMDB-u, a globalna javnost je složna da je šesta epizoda potaknula nešto dublje osjećaje.

Šesta epizoda produkut je redateljice Jasmile Žbanić 

Ukratko, epizoda govori o ponovnom susretu dva brata, nakon što dugo nisu znali jesu li živi ili mrtvi. Dijalozi i sam kraj epizode, mnoge su ostavili bez teksa, a emocije su se doslovno mogle rezati nožem.

Baš tu šestu epizodu, o kojoj bruji cijeli svijet, režirala je bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić.

Nagrađivana redateljica diplomirala je u Sarajevu i na ovim prostorima izgradila zavidnu karijeru, a sad je krenula u pohod na globalnu filmsku scenu.

Za portal Oslobođenje, ispričala je kako joj je ratno iskustvo na našim prostorima pomoglo da oblikuje ovu emotivnu priču.

Kada sam dobila posao, nisam znala ništa o igri, tako da sam se morala educirati o tome. Kupila sam igru i pokušala je igrati, a onda sam pogledala mnogo YouTube videa ljudi koji je igraju, rekla je Jasmila za Oslobođenje.

Ono o čemu smo mnogo pričali jest da sam preživjela rat u Sarajevu 90-ih. Mislim da je za Craiga Mazina i Neila Druckmanna bilo interesantno da sam na neki način živjela u mjestu koje je ličilo na Jackson, rekla je Jasmila.

Poznata redateljica istaknula je i kako je scena koja prikazuje susret dva brata bila posebno teška za Pedra Pascala, koji ju je doživio vrlo emotivno, kao i da se radi o velikodušnom glumcu i odličnom kolegi.

O čemu govori The Last Of Us? 

Radnja nas uvodi u devastirani SAD, pusto i opasno prostranstvo u kojemu se zdravi bore protiv bolesnih. Pandemija je utjecala na svaku komponentu života, a opasno zarazna gljiva ljude pretvara u zombije.

Protagonisti ove priče su izvrsni Pedro Pascal i veliko osvježenje svjetske kinematografije, mlada Bella Ramsey, čiji se talent mogao vidjeti već u prvoj sceni ove vrijedne serije.

Pascal glumi krijumčara Joela, muškarca koji se pokušava nositi s gubitkom svoje kćeri. Tinejdžerica Ellie (Bella Ramsey), njegova je saputnica u potrazi za lijekom i vjerovatno jedina nada da svijet ponovno pronađe balans.

Do sad je izašlo tek šest napetih epizoda, od kojih je svaka potaknula drugačiju emociju. Ostale su  nam još tri do velike završnice prvog dijela, ali poznato je da će serija pratiti video igru. Po tome sudeći, čeka nas još puno zanimljivih trenutaka uz Joela i Ellie.

Izvor: Zadovoljna.hr


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT