BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Potvrda domaćem kvalitetu: Livanjskom siru ponovo tri zlatne zvjezdice

livanjski-sir-crnilo

Međunarodni institut za kvalitet i ukus (ITQI) iz Brisela drugu godinu zaredom dodijelio je livanjskom siru priznanje “Superior Taste Award”, maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman ukus i superioran kvalitet.

Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od preko 200 renomiranih stručnjaka za hranu pomno odabranih iz najprestižnijih kulinarskih asocijacija i top institucija kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau.

“Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima nisu poznati brand ni podrijetlo testiranog proizvoda”, objavila je Mljekara Livno.

Proizvodnja Livanjskog sira, započela je krajem 19. stoljeća, a jedinstven način pripreme po originalnoj recepturi prenosi se generacijama kako bi se dobio sir visokog kvaliteta i posebnih svojstva teksture, mirisa i ukusa. Tvrdi punomasni sir je prije dvije godine zaštićen geografskim porijeklom BiH. Dobitnik je i srebrene medalje World Cheese Awards 2021, a već drugi put osvaja zlato Superior Taste Award, nakon što je istu dobio i lani.

Također, Livanjski sir s biberom, kako je objavljeno na stranici ovog Međunarodnog instituta dobio je jednu zlatnu zvjezdicu. Ima pikantan okus, ugodan miris i tvrdu konzisteniciju. U presjeku je zlatnožute boje.

 

Izvor: agroklub.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT