BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Napokon kraj zadimljenim restoranima i kafićima u BiH

thumbnail_VISE-NEMA-PUSENJA-U-KAFICIMA

Vlasnici kafića i restorana u FBiH svojim gostima moraju zabraniti pušenje u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta od 20. maja 2023. godine kada stupa na snagu Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. maja 2022. godine.

“Ovaj zakon počinje se primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona”, navedeno je. To znači da je kraj maja vrijeme početka primjene zakona koji je podigao mnogo prašine u bh. društvu.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Podzakonski akti podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za puštenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, javlja Klix.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Zakon kaže i da obaveze za fizička lica nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, dok su ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona (novembar 2023).

U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

“Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”, navodi se u zakonu.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT