BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Muhamed iz BiH govori preko 70 jezika

thumbnail_MUHAMED MEŠIĆ

Muhamed Mešić, rodom iz Tuzle, pravi je fenomen – ima 39 godina, a govori više od 70 jezika. Sa samo 16 godina došao je na funkciju gradskog vijećnika.

Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču. Do sada je radio u preko 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je savjetnik predsjednika Makedonije i savjetnik gradonačelnika Tuzle.

Kad je riječ o poznavanju 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i baskijskog, tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

Važno je imati želju

„Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo.”, rekao je svojevremeno za Al Jazeeru.

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”. U prosjeku su mu potrebne dvije do tri sedmice za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

Muhamed je rano počeo da čita i piše, a dok je još bio mali, bilo mu je prirodnije da piše s desna na lijevo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas bilješke na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Tečno govori 12, a može razgovarati na još 61 jeziku

“Prema nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sjedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro.”, skroman je Muhamed.

Osnovnu i srednju školu je završio u Tuzli, a za vrijeme rata je često sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz čiste radoznalosti je pokupio nekoliko riječi na švedskom, urdu i norveškom.

Na početku studiranja privlačile su ga nauke poput japanologije, semitistike i judaistike. Najbliža mjesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč, a on se ipak odlučio za ovaj drugi grad.

Pronašao je idealan posao za sebe

“Kako sam završio građevinsku školu, radim u građevinskoj kompaniji, a kako sam završio pravo, obavljam posao pravnika. S obzirom na to da veoma volim jezike i volim da putujem, da upoznajem ljude, druge kulture i zemlje, ovo je idealan angažman za mene. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u zrakoplovu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke…ali ne žalim.”, rekao je Mešić, prenosi Stil.Kurir.

Kroz svoj posao pokrivao je veliku regiju koja se prostire od Švicarske do Turske, pa je često poslom bio u Češkoj, Italiji, Grčkoj ili Mađarskoj.

Muhamed je danas rukovoditelj u jednoj velikoj građevinskoj firmi iz Austrije i trenutno živi u Beču, prenose Nezavisne novine.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT