BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Mladi ljekar Faruk Aganović izabrao BiH umjesto Njemačke

Faruk Aganović

U jeku brojnih odlazaka zdravstvenih radnika iz naše zemlje prava je rijetkost čuti da su se neki odlučili ostati. Jedan od takvih je tridesettrogodišnji dr. Faruk Aganović, ljekar opće prakse koji je, zbog zaposlenja u Domu zdravlja Konjic, rodni Lukavac zamijenio Hercegovinom.

U Bosni se nikad bolje nije živjelo

Kada je u pitanju trenutna situacija u BiH, ističe kako nije zadovoljan.

“Može to mnogo bolje, ali nije sve ni tako crno, kako se kod nas voli predstaviti. Svako od nas mora doprinijeti da bude bolje, svako se pojedinačno mora promijeniti nabolje da bi zajednica bila bolja. Tu prvenstveno mislim na radnike, uhljebe koji dolaze na posao samo da im prođe radno vrijeme i da dočekaju kraj mjeseca i plaću. U Bosni se nikad bolje nije živjelo, koliko god se to nekome ne sviđalo što kažem, ali ja, kako vidim, ljetuje se, zimuje se, auta nikad više, parkinga nikad manje. Porodice po dva auta imaju i sad da ne nabrajam. Prvi smo u kukanju.“, ističe ovaj mladi ljekar.

Porodica, prijatelji i rahatluk samo su u BiH

Dr. Aganović je objasnio zašto se po završetku fakulteta odlučio ostati u svojoj domovini i ne zamijeniti je Njemačkom ili nekom drugom zemljom:

“Danas kada je odlazak u Njemačku ili neku drugu zapadnu zemlju nikad lakši, odlučio sam se da ostanem u BiH iz više razloga. Na prvo mjesto stavio bih porodicu i prijatelje, kao nešto što je teško nadoknaditi nakon odlaska iz zemlje. Drugo, tu su naš narod, običaji, poštovanje, rahatluk, ljepota naše zemlje. A želim i da pomognem da idemo naprijed, da popravimo stvari, da ispravljamo nepravdu, pa, koliko je moguće, da život učinimo ljepšim i boljim.“

Razmišljao je, kaže, o odlasku, pogotovo tokom studija, ali danas se ta ideja skoro pa ugasila.

Ima mjesta za napredak

“Ne možemo se mi porediti s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom i slično. Te zemlje su bogate od pamtivijeka i uvijek je bilo i bit će bolje raditi tamo nego kod nas. Mjesta za napredak ima i na tome treba raditi, mi smo mala zemlja u kojoj ima sasvim dovoljno novca za sve, ali je taj novac vrlo loše raspoređen.“, kaže doktor koji je medicinski fakultet završio u Tuzli, gdje je i rođen.

Odlazak posljednja opcija

Živio je Lukavcu, a posljednje tri godine živi i radi u Konjicu. Kaže da mu je odlazak iz domovine posljednja opcija, te dodaje:

„Mnogo je mojih kolega i kolegica napustilo BiH i sreću potražilo u Njemačkoj. Također, dosta drugova koji nisu u zdravstvu sada je situirano van Bosne. To je takav trend i siguran sam da će ih biti još više. Mnogo toga utječe na odlazak i svako od nas najbolje zna šta mu godi i kakve poglede ima na svijet, šta su mu prioriteti, ambicije i planovi.“

 

Preuzeto sa: bolja-bosna.co


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT