BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Vlada ZDK za rad javnih kuhinja, socijalnih ustanova i udruženja izdvojila 500.999 KM

306119785_624027069087985_1094293804917452736_n
306733599_624026825754676_4799667849940797509_n
Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona uručilo je danas odluke o sufinansiranju projekata predstavnicima javnih ustanova, humantiranih i nevladinih organizacija za njihov rad i realizaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite.
Resorna ministrica Azra Sinanović rekla je da je Vlada ZDK “rebalansom budžeta za ovu godinu znatno uvećala sredstva za te namjene”, te da je putem tri javna poziva utrošeno oko 500.000 KM.
-Radi se o javnom pozivu za obilježavanje značajnih datuma iz oblasti socijalne zaštite, a sredstva su odobrna 31 aplikantu, zatim za podršku sufinansiranja rada nevladinih organizacija sa područja ZDK te za podršku humanitarnim organizacijama, koji je ukupno šest – istakla je ministrica Sinanović.
Naglasila je da su sredstva odobrena svim aplikantima koji su ispunili uslove javnih poziva, najavivši da će sredstva za ove namjene biti planirana i budžetom za narednu godinu.
Među korisnicima sredstava za pomoć humanitarnim organizacima su i organizacije “Merhameta” u Zenici i Maglau. U Okviru RO Zenica djeluju javne kuhinje u Zenici, Kaknju i Brezi, koje svakodnevno pripreme i podijele oko 730 obroka.
-“Merhamet” ulaže veliki napor da pomaže socijalno ugroženom stanovništvu, a jedna od tih pomoći su i naše javne kuhinje. Tako da nam je pomoć Vlade ZDK izuzetno značajna – kazala je predsjednica zeničkog “Merhameta” Zijada Pezić, koja se zahvalila što su Vlada ZDK i resorna ministrica prepoznali njihov rad i značaj za zajednicu.
Ističe da se u narodne kuhinje javlja sve više “ljudi iz ruralnih područja”, koji nisu u mogućnosti da svakodnevno dolaze po svoj obrok, ali se “kroz svoj angažman trude da udovolje tim potrebama”.
Zadovoljstvo zbog, kako je istakao, kontinuirane podrške Vlade ZDK i resornog ministarstva izrazio je i sekretar Udruženja građana “Fojničani” iz Maglaja Davor Šupuković, koji je napomenuo kako se u svom radu bave i podrškom za osiguranje boljih uvjeta za život povratnika, zatim za pomirenje te podršku ženama.
Press služba ZDK

O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT