BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Jednoglasna podrška odlučnoj borbi Vlade ZDK protiv korupcije

nezir-pivic-skupstina1709-2

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i na javnu raspravu uputila Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Premijer Nezir Pivić je podsjetio da je još u svom ekspozeu prilikom imenovanja Vlade najavio odlučnu borbu protiv korupcije, što je ranije pokazala uspostavom registara zaposlenih i imenovanih lica, a donošenje ovog zakona je novi važan korak u tom smjeru.

„Nacrt je usvojen jednoglasno i to je dobar signal i za rad Vlade i ono što smo predložili. Pred nama je javna rasprava i naravno da će biti prilike da se raspravlja i o samom sadržaju, a eventualno i o izmjenama samog nacrta. Važno je istaći da će se ovaj zakon primjenjivati na sva imenovana lica, ne samo u kantonu, nego i gradovima i općinama na području kantona te da ćemo faktički doći do toga da se vraća povjerenje građana u institucije vlasti na području ZDK-a“, rekao je premijer Pivić.

Formirane radne grupe

Naveo je da su već pokrenute aktivnosti te formirane radne grupe koje će raditi na formiranju i preostalih registara, kao što su registar poklona, registar poticaja, registar subvencija i transfera, a namjera je da se na jednom mjestu objedine informacije koje su važne a odnose se na potrošnju sredstava iz budžeta ZDK.

„Svakako je važno da će se i na lokalnom nivou pojačati transparentnost, da će načelnici i gradonačelnici ali i druga imenovana lica na lokalnom nivou, trebati opravdati svoja finansijska sredstva i imovinu koju imaju i sigurno će to biti jedan dobar pokazatelj da se vjeruje ili ne vjeruje nosiocima vlasti u ZDK“, rekao je premijer ZDK.

Destimulativne kazne?

Odgovarajući na novinarski upit jesu li predložene propisane kazne destimulativne da nosioci javnih funkcija prijavljuju imovinu, premijer Pivić je rekao da se kazne mogu povećati u prijedlogu zakona, ako to bude traženo u javnoj raspravi.

„Informacije ako neko krije imovinu su osnov za istražne organe da eventualno provjere informacije o imovini nosilaca javnih funkcija. Činjenica da će informacija da neko ne dostavlja informacije biti javno objavljena je sama po sebi pokazatelj o ponašanju tih osoba, a novčane kazne su još jedan vid podsticaja“, rekao je premijer Pivić.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić zahvalio se zastupnicima za podršku nacrtu ovog zakona, pozvavši sve lokalne zajednice da se uključe u javnu raspravu kako bi zakon u konačnici bio što kvalitetniji. Naveo je da je u fazi izrade nacrta zakona traženo mišljenje gradova i općina.

„Ovakav zakon je trebao biti donesen na državnom nivou, a potom spušten na nivo FBiH i kantona. Međutim, zakon dugo stoji na nivou FBiH. Mi smo se odlučili da to radimo sa nivoa kantona i to je razlog zbog čega smo imali saradnju s lokalnim zajednicama. Jedino “negativno mišljenje” u smislu ustavnih nadležnosti je dao Grad Zavidovići. Ostale jedinice lokalne samouprave nisu dale primjedbe, ali svakako očekujem njihovo detaljno uključivanje u javnu raspravu“, rekao je ministar Nikolić.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT