BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Uspješno urađena prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini

KCUS transplantacija

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uspješno je urađena prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini, a tim povodom održana je i zajednička press konferencija kojoj su prisustvovali ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Nediljko Rimac, zamjenica VD generalne direktorice KCUS-a, prof. dr Sabina Prevljak, direktor Hirurških disciplina KCUS-a, prof. dr Nermir Granov i Aldin Hajdarević, četrdesetčetverogodišnji pacijent kojem je transplantirano srce.

Historijski značaj

Zamjenica VD generalne direktorice, prof.dr Sabina Prevljak ističe da je KCUS veliki sistem koji funkcioniše zahvaljujući predanom i odgovornom radu svih pojedinaca. Ipak, naglašava da najveću zaslugu za ovu historijsku operaciju pripisuje prof. dr Nermiru Granovu i timu ljekara i medicinskog osoblja koji su uspješno izveli operativni zahvat.

„Zahvaljujemo se i kolegama iz KB Zenica koji su uspješno uradili aksplantaciju organa. Ipak, najveća zahvalnost pripada roditeljima donora koji su nesebično, iako i sami u svom bolu uslijed najvećeg gubitka, pružili priliku za jedan novi početak i život. Ovo je najveći uspjeh Kliničkog centra UNSA koji smo do sada postigli i od historijskog je značaja za kompletno bosanskohercegovačko zdravstvo. Godine uloženog truda u razvoj transplantacijske medicine krunisali smo transplantacijom srca. Ostat ćemo i dalje na istom putu kao i do sada, u službi zdravlja svih građana naše zemlje i jačanja zdravstvenog sistema u svim segmentima u kojima  možemo dati naš doprinos“ – istakla je prof. dr Prevljak.

Osjećam se kao da imam 30 godina

Pacijent Aldin Hajdarević kazao je da je u KCUS došao teško bolestan i da nije mogao hodati, te su mu doktori predložili ugradnju pumpe, na što je prvobitno pristao.

“Uz pomoć dobrih doktora predložili su mi da ugradim pumpu. Ja sam pristao. U međuvremenu se desio preokret da mi se javi donor, da sve ode u drugom smjeru. Ja sam malo pun emocija pa se gubim već, ali dobro se osjećam od prvog dana. Proveo sam sedam dana na intenzivnoj njezi. Ostalih sedam dana sam proveo na odjelu i danas sam rekao da bih još mogao ostati, tako mi je dobro. Zahvalio bih se puno donorima, osoblju i mom timu koji je oko mene proveo 24 sata. Porodicu donora sam kontaktirao i zahvalio im se. Osamdeseto sam godište, osjećam se ko da imam 30 godina”  izjavio  je Hajdarević  u svom obraćanju medijima.

Novo poglavlje u radu transplantacijske medicine

Prof. dr  Nermir Granov, koji je bio na čelu tima koji je uradio prvu transplantaciju srca, rekao je da je 800 profesionalaca tokom zadnjih šest godina učestvovalo kako bi jedna ovakva operacija na kraju bila izvršena u Bosni i Hercegovini.

“Operacija kao operacija je samo završni čin, prije toga je bilo jako puno posla, od strane Ministarstva jer je ovo operativni program koji je od skice doveden do toga da može uspješno funkcionisati. Transplantacija srca je veoma specifična i kao takvu kada smo je uradili nismo se obraćali javnosti iz razloga što smo prvo htjeli da skočimo pa da kažemo hop”, rekao je prof. Granov.

Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac  uputio je iskrene čestitke timu KCUS-a ističući  da je uspješnom transplantacijom srca otvoreno novo poglavlje u radu transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini.

“Pacijentu Aldinu Hajdareviću želim dobro zdravlje i da čuva novo srce. Sve to ne bi bilo moguće bez predanog rada tima Kantonalne bolnice Zenica, najuspješnije donatorske bolnice u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je u proteklih deset godina ostvarila značajne rezultate. Zahvalio bih se i zdravstvenim profesionalcima koji su sudjelovali u transplantacijskom programu. Posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem obitelji donora, koji su svojom plemenitom i nesebičnom odlukom o doniranju organa drugima podarili novi život“, kazao je ministar Rimac.

PRESS KCUS-a


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT