BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Mostarka imenovana za izvršnu direktoricu Boston Dynamics, jedne od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu

Selma Svendson

Još jedna uspješna inženjerka iz Bosne i Hercegovine popela se na sami vrh svjetske akademske zajednice. Prenosimo u cjelosti objavu koju je na svojoj Facebook stranici danas objavio Dr. Edhem “Eddie” Čustović:

“Mostarka Selma (Slipčević) Svendson je upravo imenovana za izvršnu operativnu direktoricu Boston Dynamics, jedne od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu!

Selma se bavi robotikom i vođenjem kompanija preko 20 godina. Posjeduje 22 patenta za pronalazak tehnologija koje su ključne za dizajn robota, uključujući ponašanje autonomne mobilnosti i mehaničke sisteme za čišćenje koji se nalaze na popularnim iRobot proizvodima poput Roomba® robota za usisavanje.

Njeni izumi i vodstvo pomogli su da se iRobot transformira iz malog startupa u Massachusettsu u globalnu javnu trgovanu, kompaniju robota za potrošače s više od milijardu dolara godišnjeg prihoda.

Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući “Najbolji izum” čuvenog TIME magazina, nagradu za popularnu nauku “Najbolje od onoga što je novo”, a primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji 2017.

Selma je odrasla u Mostaru gdje je završila studije mašinstva. U Sjedinjene Države došla je 1994. godine kao izbjeglica gdje je magistrirala mašinstvo na Univerzitetu Northeastern University u Bostonu. U SAD je nastavila sa svojom strašću za inženjeringom i i izgradila veliku karijeru.”


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT