BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Jedina povratnica u fočanskom selu Rječica: Recept za sreću je pozitivan stav

Zineta Čapra

Naredna priča dio je serijala o povratničkim životima u Bosni i Hercegovini, koje ćete narednih dana moći gledati u Dnevnicima na O kanalu, te čitati i gledati u listu i na portalu Oslobođenje.

Biti povratnik u našoj zemlji, počesto, izuzetno je teška i zahtjevna stvar. Kada kažemo da je u pitanju žena koja je još ranih dvijehiljaditih to učinila sama, i to kao jedina povratnica u fočanskom selu Rječica, jasno je o kakvoj hrabrosti se radi.

Zinetu Čapru ništa nije moglo sprječiti da prije 24 godine sjedne u svoj automobil i iz Njemačke se zaputi u svoje rodno selo, te tu provede ostatak svog života. O svom dosadašnjem životu i odnosu sa komšijama srpske nacionalnosti ima samo riječi hvale.

„Kako sam bila oduševljena da vam ne mogu reći, kako sam primljena i prihvaćena, a i poznaju me svi. Svi su uz mene, čuvaju me i podržavaju“, kazala je Zineta Čapra, povratnica u selo fočansko selo Rječica.

Zineta se pored vlastitih obaveza brine i o četiri povratnice na području Foče koje imaju više od 80 godina. Također, i o svom imanju se brine sama, a ima tu dosta posla – od košnje trave, do cijepanja drva i uređivanja bašte.

Društvo joj prave domaće životinje. Zahvalna je modernoj tehnologiji jer joj omogućava komunikaciju sa porodicom kada god to poželi. Zineta svoje slobodno vrijeme koristi kako bi čitala knjige, a dala nam je i nekoliko preporuka.

Od Zinete smo dočekani velikodušno i sa širokim osmijehom. Kada smo je pitali šta je recept za sreću, kazala nam je da je to pozitivan stav prema apsolutno svemu u životu. Jedna od rijetkih stvari za kojim Zineta žali i priča sa tugom u očima su puste kuće u našim selima u kojima je nekada sve vrvilo od života.

„Pogledaj ovo, i kažu meni što nisi u Sarajevu. Samo da ima još naroda“, rekla je Čapra.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT