BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Da li se u Zavidovićima sprema balkanski trezor sjemena?

Muzej sjemena

Na sjeveru Evrope, u Norveškom Svalbaradu, nalazi se Svjetski trezor sjemena (Svalbard Global Seed Vault) kojeg još zovu i “Trezor sudnjeg dana”, a riječ je o najvažnijem mjestu za očuvanje proizvodnje hrane u slučaju neke ekološke katastrofe. Jasno je da ni region nema kapacitet ni uslove za ovako nešto, ali ovaj projekt ukazuje kako se treba odnositi prema lokalnim sjemenima i kakav značaj ta sjemena imaju za život svih ljudi, a ne samo onih koji žive od poljoprivrede.

I u Zavidovićima, kao i u većini drugih zajednica u regionu, imaju problem sa razvojem poljoprivredne proizvodnje zbog niske motivisanosti stanovnika za bavljenjem ovom privrednom granom što, opet, rezultira depopulacijom sela.

Iako je ovo područje karakteristično po relativno povoljnim agroklimatskim uslovima, očuvanom poljoprivrednom zemljištu, različitim poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednim proizvodima izvrsnog kvaliteta, lokalne poljoprivredne proizvodnje ili nema ili je minimalna.

Zato je projekat “Muzej sjemena” koji provodi Udruženje poljoprivrednih proizvođača (UPP) “Agro-Dolina” Zavidovići utoliko značajniji, jer se zna da su ga inicirali lokalni poljoprivrednici koji najbolje znaju kakvu muku muče.

Naime, ovaj, za naše uslove, inovativan pristup skretanju pažnje na problem u zajednici je jedinstven zbog činjenice da je hrana nematerijalno kulturno nasljeđe i da je formiranje muzeja odličan način da se pošalje poruka o neophodnosti pravljenja baze lokalnih sjemena kako bi se dao značaj raznolikosti lokalnih usjeva kojima se proizvodi zdravstveno sigurna hrana.

Projekt “Muzej sjemena” imao je dva osnovna cilja – okupiti na jednom mjestu sjemensku bazu koja će biti iskorištena u edukativne svrhe, te napraviti socijalnu mrežu za razmjenu sjemena.

Nakon opremanja prostorija budućeg Muzeja sjemena prešlo se na pripremu oglednih poljoprivrednih površina, te kupovinu plastenika koji predstavljaju ekstenziju ovog Muzeja smještenog na području ruralne mjesne zajednica Dolina-Alići u Zavidovićima.

Potom se pristupilo edukativnom dijela projekta u sklopu kojeg su održana predavanja za oko 40 žena, mladih i poljoprivrednika, te zaposlenih u gradskoj samoupravi na kojima se govorilo o bitnosti organizovanja Muzeja sjemena.

Socijalni kapital, koji se uspostavlja ovakvim pristupom, predstavlja strukturu od koje će cijela zajednica imati koristi, a zna li se da su zavidovićki poljoprivrednici od svojih prijatelja iz Visokog već na poklon dobili sjeme žutog paradajza koje se sijalo na ovim područijima još prije 1000 godina, vidljiva je pozitivna energija ovog projekta.

Treba ovdje istaći i da će Muzej sjemena, ako bude radio onako kako namjeravaju u UPP “Agro-Dolina”, biti izuzetno osnova za pokretanje zaštite geografskog porijeka nekog od lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Muzej sjemena je organizovao i posjete osnovnih škola i tom prilikom je učenicima i njihovim nastavnicima objašnjeno šta sve znači ovaj pristup očuvanju sjemena, te su im podijeljeni poklon paketići sa raznim sjemenima.

Gradska uprava je napravila prvi korak sufinansirajući ovaj projekat, UPP “Agro-Dolina” je napravilo drugi, a ako potom uslijedi i razmjena autohtonih sjemena sa okolnim zajednicama biće napravljen i treći korak, odnosno, cijela priča sa ovim projektom će dobiti onaj veoma važan socijalni moment u kojem, na rješavanju problema, učestvuju lokalna samouprava, udruženja građana i sami poljoprivrednici.

Projekat “Muzej sjemena” finansira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Grad Zavidovići.

 

Izvor: link4cooperation.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT