BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Visočanka Elmedina Hodžić govori osam jezika, planira naučiti još

elmedina-hodzic-872x610

Elmedina Hodžić iz Visokog govori osam jezika, a plan joj je da u narednom periodu nauči još dva od kojih je jedan znakovni.

Poliglota, profesorica jezika, prevodilac i lektor poručuje da jezici otvaraju mnoga vrata i pružaju mnogo mogućnosti za napredovanjem, putovanjima i ostvarivanjem ličnih ciljeva.

“Aktivno govorim engleski, francuski, turski, španski, italijanski, njemački i pasivno nizozemski i portugalski. Ljubav prema jezicima se javila još u osnovnoj školi, a kroz godine školovanja i posla imala sam priliku naučiti većinu jezika koje danas govorim. Neki su bili dio mog školovanja, druge sam naučila zbog posla, ali svaki ima posebno mjesto u mom srcu”, kaže Hodžić za BosnaInfo.

Najteže bilo savladati nizozemski

Navodi da je u toku školovanja primijetila da joj bolje idu jezici nego druge discipline, zbog čega se još u gimnaziji opredijelila da uči jezike odabravši jezički smjer.

“Nikad mi nije bilo teško da savladam neku novu vještinu ili jezik. Tako sam jedne godine imala višak slobodnog vremena i upisala intenzivni kurs njemačkog jezika i tako je počelo učenje još jednog, za mene potpuno novog jezika”, poručuje Hodžić.

Španski i italijanski su joj bili najlakši za savladati jer je prije toga znala francuski i latinski od kojeg potiču svi romanski jezici, kojima pripadaju i italijanski i španski. Najteže je bilo savlada nizozemski, pogotovo zbog nedostatka materijala za učenje i kursa u našoj zemlji.

Kaže da se u Bosni i Hercegovini jezici mogu učiti u školama jezika, putem online platformi, samostalno i preko aplikacija. „Dovoljno je da imate želju za učenjem i da napravite neki okvirni plan. Čak idok se vozite ili čekate negdje u redu, moguće je koristiti vrijeme i učiti jezik“, naglašava Hodžić.

Kod nas ima mnogo poliglota

Navodi da naše društvo ima mnogo poliglota jer su naši ljudi vrijedni, vole učiti jezike i uspješno ih savladavaju.

“Poznajem ljude koji govore i više jezika od mene tako da bih rekla da se možemo pohvaliti našim poliglotima”, rekla je Hodžić.

Plan joj je da nauči arapski i znakovni jezika. “Arapski jer odavno želim i treba mi zbog posla, a znakovni iz ljubavi prema svojim prijateljima i učenicima sa oštećenim sluhom koji se služe znakovnim jezikom”, ističe Hodžić.

Elmedina drži kurseve jezika, a pokrenula je i profil na Instagramu pod nazivom @moja.e_ucionica.

“Plan mi je, također, pored svog redovnog posla, znanje prenijeti na što više učenika. Pod učenicima mislim na sve polaznike svojih kurseva kojih ima u dobi od 7 do 70 godina, te nastaviti graditi profil @moja.e_ucionica na Instagramu i objavljivati sadržaj koristan onima koji čitaju moje objave”, zaključuje Hodžić.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT