BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U Sarajevu otvorena „Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina“

Evropska kuća

Na mjestu gdje je nekada bila „Austrijska kuća“ u Sarajevu otvorena je “Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina”.

Projekt izgradnje ove značajne građevine zajednički su finansirali Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine i Gradska uprava Sarajeva, a veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dali su Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Za izgradnju je do sada potrošeno 2,9 miliona KM. Većinu sredstava je osigurala Općina Centar, dok su dijelom projekat sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo s 500.000 KM, Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine s 100.000 i Grad Sarajevo s 50.000 KM.

Ministar Magoda je izjavio da izgradnja ove građevine predstavlja jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini te je zasigurno projekt od značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

“Vjerujem da će jedan ovakav savremeni prostor koristiti mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi slobodno vrijeme iskoristili na kvalitetan i koristan način. Ustanove kulture će ‘Evropsku kuću’ moći koristiti za razne kulturno-umjetničke događaje, a posebno mi je drago što će pripadnici nacionalnih manjima napokon imati svoje prostorije za nesmetan rad”, rekao je.

Historijski dan za nacionalne manjine

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Davor Ebner naglasio je da je ovo historijski dan za pripadnike nacionalnih manjina u cijeloj Bosni i Hercegovini te da će izgradnjom i otvaranjem ove građevine pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja prvi put dobiti svoj kancelarijski prostor.

Zgrada se nalazi u parku “Kemal Monteno”, na lokaciji nekadašnje “Austrijske kuće”, preko puta naselja Ciglane. Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina igrat će važnu ulogu u očuvanju i promociji kulture, historije, umjetnosti, društvenih aktivnosti, tradicije, ali i različitosti unutar bosanskohercegovačkog društva, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, devastirana građevina, u kojoj je nekada bila “Austrijska kuća”, srušena je u oktobru 2018. godine, a izgradnja nove građevine je počela u februaru 2020. Obnova je trebala biti završena u proljeće prošle godine, a građevinu su projektovali arhitekti Ilma i Zejd Kobilica.

“Austrijska kuća” je bila poklon Vlade Austrije povodom Zimskim olimpijskih igara 1984. godine te je bila kulturno središte glavnog grada. Devastirana je tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT