BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Šestorica vinogradara sade novih 150.000 trsova loze u Ljubuškom

Ljubuški vonograd

U Ljubuškom je danas započela sadnja novih 40 hektara vinograda u vlasništvu šestorice vinogradara i vinara tog kraja. Riječ je o najplodnijem zemljištu na ovom području, poznatijem kao Plantaža, koju je grad dao pod koncesiju članovima ovdašnje Udruge vinogradara i vinara.

Žilavka dominira

Nakon višemjesečnih radova na pripremi i čišćenju zemljišta i kanala, te postavljanju novog sustava drenaže, radovi na sadnji novih nasada su mogli početi. Sve se obavlja uz korištenje suvremenih metoda i strojeva.

“Na 40 hektara površine bit će zasađeno oko 80 posto žilavke, a ostatak su blatina i trnjak – autohtona crna sorta koja daje šampionska vina i koja se na velika vrata vraća na vinsku scenu”, kažu u Udruzi vinogradara i vinara grada Ljubuškog.

Inače, na ovom iznimno kvalitetnom zemljištu i ranije se uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini, čiji početak djelovanja u Ljubuškom seže još u 1882. godinu.

Za vrijeme Austrougarske na ovom lokalitetu je bio prvi rasadnik i prvi nasadi vinove loze u Hercegovini, a kasnije je tu bila i poznata Hepokova plantaža.

150.000 trsova

Nakon što je posljednjih godina to zemljište bilo potpuno ruinirano i zapušteno, grad je odlučio dati ga pod koncesiju lokalnim vinogradaraima i vinarima.

Ovdje će uskoro niknuti nova plantaža s oko 150.000 trsova vinove loze. Time Ljubuški potvrđuje da se vinogradarstvo u ovom kraju dobro razvija i da su Ljubušaci posljednjih godina napravili veliki iskorak u ovoj oblasti.

 

Izvor: Agroklub Bosna i Hercegovina


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT