BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Odrastao u SOS selu, a danas vlasnik IT kompanije sa 20 zaposlenih

Emir Pirić 1

Emir Pirić bio je jedan od mnogih koji su odrasli bez bioloških roditelja u SOS dječijem selu u Sarajevu, koje mu je pružilo svu neophodnu brigu kada je to bilo najpotrebnije.

Ovaj talentovani i danas jako uspješan mladić posjeduje vlastitu kompaniju i kako je za Akta.ba kazao, upravo zahvaljujući svim dosadašnjim životnim izazovima mnoge stvari bolje razumije i to mu dosta pomaže kako privatno tako i poslovno.

Majka Fikreta

“U oblik brige SOS dječijih sela došao sam skoro kao novorođenče, sa 18 mjeseci. Kada sam došao u porodicu tu je već bilo dvoje starije djece. Vremenom se naša mala porodica proširila i bilo nas je osam – sedmero djece i jedna žena lavljeg srca. U svoju porodicu me primila jedna divna žena kojoj dugujem sve na ovom svijetu, žena sa velikim srcem i emocijama. Da sam imao mogućnost nakon rođenja da biram majku, mislim da bolju od nje odabrao ne bih. Njeno ime je Fikreta”, priča Pirić.

Kaže da je upravo zahvaljujući majci Fikreti danas ovo što jeste, sposoban, uspješan pun pažnje i razumijevanja prema drugima.

Nakon završene Srednje ugostiteljstko-turističke škole se, kako je kazao, dvoumio između nekoliko fakulteta, ali ga je ljubav prema sportu usmjerila ka upisivanju Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, na kojem je i diplomirao.

Kaže da je tada mislio da je taj fakultet pravi izbor za njega, ali ga je život odveo u drugom pravcu. Sada, kaže, ima dvije velike ljubavi – sport i IT. S obzirom da je njegova struka totalna suprotnost od svega, bilo mu je jako interesantno, ali i neophodno, da promijeni profesiju jer, kako kaže, nažalost u današnjem svijetu je sve manje pravih sportista i sve manje stabilnih i sigurnih poslova u toj struci.

Pokretanje vlastite kompanije

“Tokom dosadašnjeg radnog iskustva u različitim sektorima, stekao sam širinu stručnog znanja, ali i uvidio značaj multidisciplinarnih timova u pronalaženju inovativnih i alternativnih rješenja. Naučio sam o važnosti međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju i osjećam da sam u velikoj mjeri razvio komunikacijske vještine radeći kao član mnogih timova kroz školovanje, volontiranje i poslovne zadatke. Sve to me je dovelo do liderskih sposobnosti koje sada posjedujem i uspješno provodim u svojoj kompaniji”, kaže Pirić.

Sa prijateljem je osnovao IT kompaniju ZiP Tech. Njeno sjedište je u Sarajevu i ona od samog osnivanja bilježi konstantan uspjeh i rast. Za manje od šest mjeseci, prije koliko je i osnovana, ima dosta realiziranih projekata i više od 20 zaposlenika.

Od korisnika do donatora SOS-a

Ono što je jako zanimljivo jeste da je Emir danas jedan od donatora SOS sela.

Kako kaže najveći cilj mu je, uistinu, da bude velika podrška SOS-u. Nada se da će jednog dana ispred svoje kompanije postati njihov veliki partner i da će pomoći svoj djeci i mladima da skroje dobru i uspješnu budućnost jer kada si jednom u sklopu SOS porodice, uvijek si, kaže.

Emir na sve načine pokušava da inspiriše djecu koja su sada na mjestu gdje je on nekada bio.

“Naša majka Fikreta je uspjela napraviti da, iako nismo krvno vezani, jedni na druge u kući gledamo kao na braću i sestre. Napravila je jednu veliku, divnu i skladnu porodicu od nas. I dan danas se brinemo jedni o drugima, družimo se. Zna se često desiti da se nedjeljom svi slučajno pojavimo na vratima, pa uz današnju djecu koja žive tu i nas odrasle to bude opšti haos, ali takve momente ne bih mijenjao ni za šta. Jer je to pokazatelj pravog porodičnog ambijenta i skladnosti između nas. Samim tim sam ja, zajedno sa svojom braćom i sestrama, dobar primjer djeci koja se danas nalaze u kući moje majke”, kaže Pirić.

Od strane SOS-a kontinuirano dobija prilike da direktno utiče na mlade i djecu kroz raznorazne aktivnosti, putovanja, projekte, konferencije i sl. Trenutno rade na tome da pomognu mladima kroz Yeep projekat u narednoj godini, gdje će dati besplatne časove programiranja za sve zainteresovane.

 

Izvor: Akta.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT