BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Dokumentarni film o grupi U2 i Sarajevu bit će premijerno prikazan na Berlinaleu

Paris,,France,-,July,24,,2017,:,The,Singer,And

“Kiss the Future”, dokumentarni film o znamenitom sarajevskom koncertu grupe U2 1997. godine, u produkciji Matta Damona i Bena Afflecka, bit će premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 19. februara.

Zvijezde Holywooda, Ben Affleck i Matt Damon, zajedno su producirale film o neraskidivoj vezi popularne irske grupe U2 sa Sarajevom. Za dokumentarac kažu da je riječ o filmu u kojem se istražuju opasnosti nacionalizma i uloga umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma, a sadržavat će snimke značajnog koncerta benda u Sarajevu 1997. nakon sukoba.

“Usred raspada Jugoslavije, građani Sarajeva se bude i nalaze grad pod opsadom, a Bosnu u ratu. Dok se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rock i punk muzika nadahnjuju i odvraćaju od svakodnevne noćne more, granata i snajpera”, stoji u sinopsisu filma.

Dalje se navodi kako se američki humanitarni radnik, koji je za vrijeme opsade boravio u Sarajevu, obratio najvećem svjetskom bendu, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Bend je pristao i tokom ljeta 1993, njihova “ZOO TV” turneja sadržavala je satelitske intervjue uživo s lokalnim Sarajlijama koji su posjetiocima koncerta opisivali svoje muke.

“Kada su ti intervjui završili, bend je obećao da će nastupiti u gradu nakon što sukob završi. “Kiss the Future” prati priču o tom obećanju, s poslijeratnim koncertom na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 lokalnih fanova u oslobođenom gradu, predstava koja živi kao radosno kolektivno sjećanje Sarajlija – dokaz da nisu samo preživjeli blokadu, nego i napredovali usprkos njoj te da usred užasa najmračnijih ljudskih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune”, navodi se dalje u sinopsisu.

“Kiss the Future” režirao je Nenad Cicin-Sain, a scenarij je napisao Bill S. Carter. U produkciji Matta Damona i Bena Afflecka, dokumentarac će, nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, biti objavljen u Irskoj i Sjedinjenim Državama.

 

Izvor: N1 Bosna i Hercegovina


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT