BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Umjetnički apel iz Sarajeva: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi predstavili Nucleus Kyiv

za kijev

Gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI u Sarajevu predstavlja umjetnička djela nove kolekcije “Ars Aevi Nucleus Kyiv” u znak solidarnosti sa Ukrajinom od 9. februara do 9. aprila 2023. godine u Goethe-Institutu i Velikom Parku.

Međunarodno priznati umjetnici Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze, producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi. Izložba kasnije putuje u Kijev i tamo će biti prikazana u Naked Room galeriji.

Na otvaranju izložbe održana je panel diskusija na kojoj se govorilo o ulozi savremene umjetnosti u antiratnom pokretu.

Prije 30 godina evropski umjetnici solidarisali se sa Sarajevom

“Izložba solidarnosti savremene umjetnosti Kijev je umjetnički apel iz Sarajeva, Ars Aevi muzeja savremene umjetnosti Sarajevo, da se zaustavi agresija na Kijev i na Ukrajinu. Na ovaj način će se Sarajevo solidarisati sa Kijevom, Bosna i Hercegovina sa Ukrajinom, kao što su se prije 30 godina umjetnici svijeta iz gradova Milano, Prato, Venecija, Ljubljana, Bolognano, Beč, Istanbul, Podgorica solidarisali sa Sarajevom, pozivajući svjetske umjetnike da poklone svoj rad za prestanak agresije tada opkoljenog grada“, kazala je Senka Ibrišimbegović, direktorica JU Gradski muzeji Sarajevo.

“Umjetnici ovog novog Nukleusa dijele proživljeno iskustvo rata. Aida Šehović i Ismar Čirkinagić su 1992. godine doživjeli raspad Jugoslavije i izbijanje rata u Bosni. Bili su primorani da napuste svoje domove u Banja Luci i Prijedoru i potraže utočište u inostranstvu. Kao umjetnici, oni su svoje živote posvetili pokazivanju kako umjetnost može biti moćan alat za rješavanje sjećanja, traume i raseljavanja i može pomoći u oporavku nakon sukoba. Umjetnici iz Ukrajine stvaraju umjetnost suočeni s ratom, suočavajući se s posljedicama oružanog sukoba.

Alevtina Kakhidze je iskusila nagle i haotične promjene u Ukrajini, od raspada SSSR-a do tekućeg sukoba u njenoj zemlji. Kao Open Group – kolektiv umjetnika osnovan 2012. godine u Lavovu čiji rad istražuje interakciju između ljudi, umjetnika, situacija i prostora – ona je stvarala umjetnost kako bi prikazala okrutnu ratnu realnost, skrenula pažnju na humanitarnu katastrofu kroz koju ljudi i ljudske cijene rata”, objasnila je Claudia Zini, osnivačica i direktorica KUMA International (Sarajevo).

Saobraćajni znaci, video i zbirka sušenog bilja

Aida Šehović je predstavila svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru Street Signs Sarajevo – Kyiv koja se sastoji od pet uličnih znakova koji su postavljeni u Velikom Parku, preko puta Goethe-Instituta, a cilj im je potaknuti prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama.

Postavka Open Group, je još jedan ulični/saobraćajni znak koji označava 1654 kilometara koji dijele Ars Aevi od Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Znak je postavljen na zemljištu na kojem će biti izgrađen budući muzej u Sarajevu po projektu talijanskog arhitekte Renza Piana.

Alevtina Kakhadze predstavila je svoj najnoviji video rad Botaničke žrtve u kojem se umjetnica fokusira na biljke, koje smatra jednim od najboljih primjera pacifizma na našoj planeti. Njen rad ulazi u dijalog sa Herbarijumom Ismara Čirkinagića, zbirka sušenog bilja, koje je umjetnik sakupio na mjestima masovnih grobnica u okolici rodnog Prijedora.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT