BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Kino dvorane idu u digitalizaciju

thumbnail_KINO_SALA

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo krenuo je u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u FBiH.

Shodno tome, Fondacija za kinematografiju Sarajevo je u decembru 2022. godine objavila tender za nabavku kino projektora i ostale opreme za kino projekcije za potrebe 13 korisnika/općina koji su odabrani putem Javnog poziva Fondacije za kinematografiju Sarajevo, saznaje Akta.ba.

Novu kino opremu će dobiti kino sale u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu.

Ponuđač mora biti ovlašteni distributer za kino projektor naveden u ponudi i da posjeduje servis/servisnu mrežu u Bosni i Hercegovini.

Po odabiru najboljih ponuđača po svim LOT-ovima tendera Fondacija za kinematografiju Sarajevo će sa svima potpisati ugovore i krenuti u finalnu fazu nabavke i instalacije opreme kako bi do kraja prve polovine 2023. godine krenulo prikazivanje u svim kino dvoranama u Federaciji BiH koje su prijavljene na konkursu za distribuciju i prikazivanje u 2022. godini.

Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana bh. i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH.

“Fondacija će u saradnji sa lokalnim zajednicama u prvoj polovini 2023. godine digitalizirati kino dvorane u gradovima i opštinama u Federaciji BiH i na taj način pružiti puno većem dijelu stanovnika da u isto vrijeme kad i u velikim centrima Bosne i Hercegovine i Balkana mogućnost da pogledaju sva velika bh. i regionalna filmska ostvarenja kao i aktuelne filmske naslove iz evropske i svjetske produkcije”, navode iz Fondacije.

Za kapitalni projekat digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Vlada FBiH je alocirala inicijalni fond od 500.000 KM. Odlukom po konkursu sredinom avgusta prošle godine je podržano upravo ovih 13 lokalnih zajednica sa projektima digitalizacije i modernizacije kino dvorana.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT