BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. Obzirom da su se brojni aspekti ljudskog života digitalizirali, problematika sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija je aktuelnija nego ikada do sada.

U Bosni i Hercegovini ovaj Dan se obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, koji vas ovim putem poziva da se pridružite u obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Dan sigurnijeg Interneta jedan je od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine drugog utorka u februaru. Prilika je to da se podsjetimo zašto je važno biti dobro informisan kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prevara.

Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta glasi ,,Zajedno za bolji internet” (“Together for a better internet”). Cilj je poboljšati kvalitet sadržaja i usluga koji su nam dostupni online, s fokusom na sigurnost, prije svega djece i mlađih osoba.

Broj učesnika u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta svake godine raste, pa je do danas oko 123.000 djece i mladih iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u online takmičenju!


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT