BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Mlada Brčanka otkrila neobičan detalj na najpoznatijoj Rembrantovoj slici

ilda

Ida Fazlić je mlada Brčanka koja je svojim znanjem i ljubavlju prema umjetnosti i nauci pomogla u otkrivanju tajne jednog od najpoznatijih umjetničkih djela.

Kroz studije formalnog obrazovanja, ali i vannastavne aktivnosti u kojima je učestovala, Fazlić je prikupila tehnike i znanje zahvaljujući kojim je otkrila tajnu jednog od najpoznatijih umjetničkih djela Rembrandta “Noćna straža”.

“Noćnu stražu” Rembrandt je naslikao 1642. godine. Djelo je izloženo u Rijksmuseum u Amsterdamu i smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom. Mapiranje rendgenske difrakcije praha (XRPD) otkrilo je neobično prisustvo olovnog (II) formata, Pb(HCOO)2, u nekoliko područja slike.

Do sada ovo jedinjenje nikada nije prijavljeno u historijskim uljanim bojama. Ida i njen tim su objavili rezultate u AngewandteChemie, jednom od najstarijih i najprestižnijih svjetskih časopisa o hemiji (impakt faktor 16.82).

Fazlić je rođena u Brčkom, gdje je odrasla i završila osnovno i srednje obrazovanje. Potom, odlazi u Sarajevo gdje upisuje studije na Akademiji likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu gdje prikuplja važna saznanja i vještine u polju konzervacije raznih materijala, poput drveta, papira, kamena i sl.

Zatim, 2017. godine upisuje magistarske studije iz Nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa na Ca’ Foscari Univerzitetu u Veneciji.

U toku dvije i po godine u Veneciji je istraživala djela savremene umjetnosti te po prvi put dobila priliku da sarađuje sa međunarodno priznatim naučnicima i konzervatorima.

Specijalizirala se za NMR analizu sušećih ulja koji se koriste kao vezivo u uljanim slikama i igraju važnu ulogu u reakcijama i starenju takvih djela. Uz to je odradila i dvomjesečni staž kroz Erasmus + internship program u Kunsthistorisches muzeju u Beču gdje je dobila priliku da asistira u analizama Caravaggiove slike David sa glavom Golijata.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT