Bračni par Pejić iz Semberije odlučio je prije nekoliko godina da se na svom porodičnom imanju bavi voćarstvom. Predznanje nisu imali, ali su trud, upornost i volja ubrzo dali dobre rezultate, te se hobi pretvorio u unosan porodični posao. Danas su registrovani kao poljoprivredno gazdinstvo, a svoje proizvode plasiraju na bosanskohercegovačko tržište.
Na površini od oko tri hektara Pejići uzgajaju sibirsku aroniju, kupinu i borovnicu. Prošlogodišnjim rodom su, kažu, zadovoljni. Iako zbog svog oporog okusa aronija nije konzumno voće, nakon prerade proizvodi od aronije su visokokvalitetni i imaju dobru cijenu.
„Aronije imam oko 250 grmova. Prošla godina je bila super, dala je 5 kg po jednom grmu. Berba počinje početkom augusta. Traje 10-ak dana, onda ide prerada kod kuće. Radimo to potpuno prirodno bez ikakvih primjesa“, za Federalna.ba ističe Spomenko Pejić.
Potpuno organska proizvodnja
Uskoro će početi berba borovnice na njihovom imanju, a potom i kupine. Posao je zahtjevan, ali daje dobre rezultate. Proizvodnja je potpuno organska.
„Želimo da to bude 100% prirodno, da kada neko proba jednom ima povjerenje u nas i da takvi i ostanemo. Aronija se nakon branja melje, pasterizuje na 75-80 stepeni, punimo u boce i to je to. Sve je prirodno, nema konzervansa, vinobrana. Kupci su zadovoljni, trudit ćemo se da budemo još bolji“, poručuje Milica Pejić.
Na tržištu su prepoznati, ali u agrarnoj politici nisu – jer kao mali proizvođači ne ostvaruju pravo na poticaje. Stoga, za sada, ne planiraju širiti proizvodnju jer bi im u tom slučaju trebala dodatna radna snaga. U planu im je postavljanje mreže i protivgradne zaštite da bi sačuvali dobar rod.