BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu. Tom prilikom član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je:

“Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine. Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom.“

“Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju. Na ovim mlađim generacijama je sad da ovu zemlju grade i naprave je boljom nego što je danas. Ali ja sam siguran da će ova zemlja u jednom historijskom trenutku, ne znam da li ću ja to dočekati, ali siguran sam da će biti bolja nego što je to danas”, rekao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Ranije su delegacije svih nivoa vlasti učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Također, prilogodne aktivnosti organizovane su i u brojnim drugim gradovima Federacije, dok je u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska radni dan.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT