BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

U 2022. iz Bosne i Hercegovine izvezeno 26% više robe nego 2021.

vanjskotrgovinska-komora-bih

Iz Bosne i Hercegovine je u 2022. godini izvezeno robe u vrijednosti 18,4 milijarde KM, što je više za 3,8 milijardi KM ili 26% u odnosu na 2021. godinu. Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, naša privreda je konkurentna i može da proizvodi i izvozi robe na zahtjevna evropska tržišta.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine prezentovala je osnovne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, s posebnim osvrtom na razmjenu naše države s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković i potpredsjednici Ahmet Egrlić i Vjekoslav Vuković naveli su da su protekle dvije godine bile turbulentne – pandemija Covid-19, potom rat u Ukrajini, te da je sve to uticalo i na inflatorna kretanja, pa je takva situacija uticala i na ekonomiju u svijetu, a samim tim i na bosanskohercegovačku ekonomiju.

U tom kontekstu, Marinković je kazao da je u 2022. godini iz Bosne i Hercegovine izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 18,4 milijarde KM, a da je istovremeno uvezeno robe u ukupnoj vrijednosti  29,1 milijardu KM, što je povećanje od 7,2 milijarde KM ili 33% u odnosu na prethodnu godinu.

Pokrivenost uvoza izvozom 63%

Vanjskotrgovinski deficit je, kako je rečeno, iznosio 10,7 milijardi KM.

“Robna razmjena ostvarena je najviše sa državama Evropske unije. Ona predstavlja 68% ukupnog obima razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom“, rekao je Marinković.

Obim razmjene za 2022. godinu sa EU je iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. godinu. Na tržište EU je u protekloj godini izvezeno robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijardi KM ili 26% u odnosu na godinu prije.

Istovremeno je iz EU uvezeno robe u vrijednosti 19 milijardi KM, što je povećanje od 4,5 milijardi KM ili 31% u usporedbi sa godinom ranije.  U ukupnom izvozu EU učestvuje sa 72%, a u uvozu sa 65%.

Deficit sa EU iznosi 5,7 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70 posto.

Po obimu razmjene prednjači Hrvatska

„Obim razmjene s Hrvatskom je iznosio 8 milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48% u odnosu na 2021. godinu. Izvoz je iznosio 2,6 milijardi KM, što je više za 700 miliona KM ili 36%, a uvoz 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi ili 56%, te je ostvaren deficit   u iznosu   2,8 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 48 posto“, naveo je Marinković.

Ukupan obim razmjene sa CEFTOM je iznosio 8 milijardi KM, što je skoro 17% ukupne razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom.

Na tržište CEFTA-e je u analiziranom periodu izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 3,4 milijarde KM, što je više za 863 miliona KM ili 34% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti 4,6 milijardi KM, što je više za 972 miliona KM ili 27% u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit sa CEFTA-om iznosi 1,2 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 75%.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT