Međunarodni institut za kvalitet i ukus (ITQI) iz Brisela drugu godinu zaredom dodijelio je livanjskom siru priznanje “Superior Taste Award”, maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman ukus i superioran kvalitet.
Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od preko 200 renomiranih stručnjaka za hranu pomno odabranih iz najprestižnijih kulinarskih asocijacija i top institucija kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau.
“Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima nisu poznati brand ni podrijetlo testiranog proizvoda”, objavila je Mljekara Livno.
Proizvodnja Livanjskog sira, započela je krajem 19. stoljeća, a jedinstven način pripreme po originalnoj recepturi prenosi se generacijama kako bi se dobio sir visokog kvaliteta i posebnih svojstva teksture, mirisa i ukusa. Tvrdi punomasni sir je prije dvije godine zaštićen geografskim porijeklom BiH. Dobitnik je i srebrene medalje World Cheese Awards 2021, a već drugi put osvaja zlato Superior Taste Award, nakon što je istu dobio i lani.
Također, Livanjski sir s biberom, kako je objavljeno na stranici ovog Međunarodnog instituta dobio je jednu zlatnu zvjezdicu. Ima pikantan okus, ugodan miris i tvrdu konzisteniciju. U presjeku je zlatnožute boje.
Izvor: agroklub.ba