BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Začini za zimu

Začin-696x425

Začini čine naša jela posebnim, bude sva čula, a pri tome imaju još i pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Osim što daju aromu, miris i okus hrani, djeluju protivupalno i antioksidacijski. Veliki broj njih ima i antiseptično djelovanje. Tokom zime jedemo “težu” hranu pa je važno kombinirati začine koji poboljšavaju probavu, snižavaju skokove glukoze u krvi i griju naše tijelo. Ukoliko želite da ugrijete zimu začinima svakako bi trebali probati slijedeće:

Đumbir (Zingiber officinale)

Đumbir pripada porodici ljiljana i popularan je začin u azijskoj kulturi i kuhinji upravo zbog ugodnog mirisa, aromatičnosti i posebnog, intenzivnog okusa. Bogat je magnezijem, manganom, bakrom i kalcijem, a od vitamina najviše sadrži vitamin C. Tu je i sastojak kurkumin (žuti pigment) koji je poboljšava probavu.

Đumbir pomaže kod sprječavanja mučnina, prehlade, reume, poboljšava probavu, olakšava disanje, pomaže imunitetu i važan je za osobe koje imaju problema s nadutošću. Dobro se kombinira sušeni ili svjež sa različitim slanim i slatkim jelima. Može se dodati i čaju i vinu, kao i salatama.

Cimet

Postoje dvije vrste cimeta: cejlonski i kineski cimet, koji se razlikuju u sadržaju kumarina, spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege. Pravi cimet (cejlonski) dolazi sa Šri Lanke. Cimet je bogat vlaknima, manganom, kalcijem i željezom te magnezijem, selenom, cinkom i vitaminima C i K. Eterična ulja cimeta pomažu probavu, te posjeduje antifungalno i antibakterijsko djelovanje. Pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi te regulaciju dislipidemije.

Cimet se dodaje slatkišima, posebno onim sa jabukama, te raznim napicima, smoothie-jima, kašama itd. U istočnoj kuhinji dodaje se i slanim jelima od mesa.

Anis

Anis je jednogodišnja biljka čiji je plod jedan od najstarijih začina. Smatra se da potiče probavu, smanjuje znojenje i pomaže disajnom sistemu. Smanjuje mučninu, grčeve, a djeluje i kao antiseptik.

Dodaje se kompotima, desertima, ali i povrću imesu. Od ostalih začina slaže se sa komoračom i kimom. Može se dodati i u jela sa rižom i marmeladu.

Kurkuma

Kurkuma spada u možda najviše istražene začine. Potiče iz jugoistočne Azije. Sadrži vitamine B3, B6, folnu kiselinu, kalij, željezo i mangan. Bogata je i vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama. Najveću zdravstvenu vrijednost ima pigment kurkumin. Kurkumin je dosta dobro istražen i ima mnogo terapijskih učinaka. Djeluje protivupalno i antioksidativno. Istraženo je i antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Pomaže kod inzulinske rezistencije i snižava LDL holesterol. Kurkimin pozitivno djeluje i na jetru i pomaže njenu regeneraciju. Zbog svega ovoga kurkuma se posebno prepoučuje zimi zbog „teže“ hrane koja se jede.

Potrebno ju je kombinirati sa masnoćama i/ili biberom kako bi se postiglo što bolje iskorištenje. Uobičajeno se dodaje raznim gulašima, riži, sosovima, grahoricama. Može se dodati i tijestu i kolačima.

Klinčić (Syzygium aromaticum)

Klinčić se dobiva sušenjem pupoljaka s drveta iz porodice Myrtaceae. Sadrži flavonoide (kemferol, remnetin, eugenol, galna kiselina), tanine i fenolne kiseline. Sadrži vitamin C, K, mangan i vlakna.

Klinčić djeluje antimikrobno, antiparazitno, antifungalno, snižava šećer u krvi, djeluje kao antiseptik, pomaže kod probave i snižava nivo šećera u krvi. Važno je paziti na količinu jer prevelike doze nisu preporučljive.

Klinčić se tradicionalno koristi u napicima, čajevima, slanim i slatkim jelima i umacima.

Muškatni orah

Muškatni orah je sjemenka drveta, porijeklom iz Indonezije. Pozitivno djeluje na probavni sistem, stimulira rad mozga, ima antibakterijska svojstva i potiče apetit. Ima svoju primjenu i u kozmetičkoj industriji. Prevelike količine (iznad 30 g) može izazvati glavobolju i halucinacije.

Koristi se kod pripreme škrobnih namirnica kao što su krompir, batat i tikva, ali i za razne umake, sosove, kuhano voće i sl.

Kim

Začin kim se već dugo koristi kao ljekovito sredstvo za bolju probavu. On potiče rad želudca i lučenje žuči, pospješuje probavu i ublažava grčeve. Pomaže izlučivanje urina. Smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje. Ima antiseptičko djelovanje i izuzetno je dobar zimi. Zbog toga što pomaže varenje, idealan je u kombinaciji sa hranom koja se teže i duže probavlja.

Dodaje se raznim tijestima i varivima. Može se kombinirati sa likerima i sirom.

Napomena: ukoliko uzimate lijekove protiv/za koagulaciju krvi, obavezno popričajte sa farmaceutom prije nego uvedete veće količine začina.

 

Preuzeto sa: nutricionizam.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT