BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Studenti UNSA razvijaju vlastiti dizajn bolida za Formula student takmičenje

slika 3

Grupa studenata sa nekoliko fakulteta Univerziteta u Sarajevu kroz „Arger Racing Team“, čije je sjedište u prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu, već dvije i po godine radi na razvoju, konstrukciji i izgradnji bolida sličnog bolidima Formule 1. Njihov cilj je dizajnirati i izgraditi konkurentan bolid za učešće u prestižnom međunarodnom takmičenju „Formula student“. Radi se o takmičenju tokom kojeg se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida koji su veoma slični onim iz Formule 1, ali su manjih dimenzija i upotrebljivi na kraćim stazama. Ideja je krenula od trojice studenata Mašinskog fakulteta u Sarajevu, proizašla iz njihove ljubavi prema auto-moto sportu i njihovog dječačkog zanimanja za automobile. Dobili su podršku fakulteta i nekoliko svojih kolega i onda napravili tim.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, dr. Muris Torlak, pojasnio nam je kako je zapravo sve krenulo: „Krenulo je tako što je jedna grupa studenata, među kojima je možda vodeći bio Emir Bakunić, prije negdje otprilike dvije i po godine došla na ideju da formira jedan takav tim i da na taj način studenti pokažu svoja znanja i sposobnosti i da se u nekom vidu odmjere i uporede sa onim drugim studentima na međunarodnom planu. Time bi stavili sebi do znanja i nekom svom okruženju kakvih su mogućnosti i kakvih su sposobnosti.“

„Arger Racing Team“ 2022/23.

Dakle, studenti mašinstva, elektrotehnike, ekonomije i drugi, imaju priliku dokazati se svojim radom, trudom i zalaganjem, a dodatni izazov je i kratak vremenski rok za dizajn i izradu automobila.

„Mi smo studenti pretežno Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, mada ima i studenata Elektrotehničkog fakulteta. Nama je cilj da napravimo bolid koji će predstaviti kako naše fakultete, Univerzitet, tako i našu državu.“ – kazala nam je Anesa Laković, studentica Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Iz riječi Farisa Derakovića, također studenta mašinstva, vidimo da sve studente veže otprilike isti motiv: „Prvenstveno zbog strasti za automobilima, za Formulom 1, a upravo ovaj projekat nam predstavlja umanjenu verziju prave Formule 1 sa dosta manje snage. Naravno, specifikacije su dosta umanjene, ali ima tu neku suštinu.“

Podrška fakulteta

„Ovdje sam da podržim naše studente i druge studente sa Univerziteta u Sarajevu koji učestvuju u projektu Formula student tim Arger ispred Univerziteta u Sarajevu. To je jedan projekat u kojem studenti pokazuju vlastitu inicijativu i angažman na razvoju jednog bolida za studentska takmičenja međunarodnog karaktera i ovo je za prilike u našem okruženju jedan jedinstven projekat i jedinstvena prilika u kojoj će studenti pokazati svoj praktičan pristup radu, dakle demonstracija svih onih znanja koja postignu tokom studija i van studija.“, kazapo je dr. Muris Torlak.

Studentica mašinstva, Hana Dedović, ističe kako je svojim pridruživanjem Formula student timu u Sarajevu stekla praksu koja joj je nedostajala: „Prije svega, ja sam se priključila ovom timu u doba COVID-a. Ovo sam vidjela kao veoma dobru priliku za praksu koju tehnički nikako nismo imali na fakultetu. Ovo je jedno veoma važno takmičenje koje sutra može da bude veoma važan faktor u našoj karijeri.“.

Studirati na ovim strukovnim fakultetima nije jednostavno ni bez vannastavnih aktivnosti. Studente uključene u tim Univerziteta u Sarajevu krase entuzijazam, inovativnost, želja za uspjehom i dokazivanjem, strpljiv rad i trud.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Mašinskom fakultetu u Sarajevu ističe da članovi ovog tima imaju podršku i razmijevanje fakulteta, ali da ih to ne oslobađa njihovih redovnih obaveza: „Studenti i dalje moraju ispunjavati svoje obaveze na nastavi, dakle moraju prisustvovati predavanjima, vježbama, ispunjavati zadatke. Pored ispita, tu su one dodatne aktivnosti poput nekih projektnih zadataka, seminara i ostalog, a s druge strane, fakultet je podržavao i podržava ovu aktivnost, ne samo idejno. Recimo stavili smo prostoriju na raspolaganje i neku osnovnu infrastrukturu koja ide uz to, naravno, uz svoje resurse i znanja. Onoliko koliko možemo mi to činimo. Mada, treba imati na umu da je ovo prije svega studentski projekat. Sve ono što se radi potiče i mora biti realizovano od strane studenata.“

Za postizanje bilo kakvog uspjeha čovjek mora dati 100% od sebe, smatra Faris Deraković: „Moje mišljenje je da svako ko želi nešto da uspije u životu treba da bude pripremljen da dosta svog slobodnog vremena utroši na ispunjavanje nekih svojih želja, ciljeva, ambicija. Smatram da bez dovoljno rada i truda ni jedan čovjek ne može ostvariti nešto u svom životu.“

Poteškoće sa finansijama, ali i nabavkama

Za razliku od nekih drugih zemalja iz kojih dolaze studenti na takmičenje Formula student, tim sarajevskog univerziteta ima poteškoća kako sa pribavljanjem finansijskih sredstava, tako i sa nabavkom materijala i dijelova bolida.

Faris Deraković navodi da je uz finansije veliki problem i uzork tome poremećen lanac snadbijevanja: „Imamo velikih problema prilikom nabavke komponenti. Naravno, u to spada i uticaj COVID-a, a posebno rat između Rusije i Ukrajine jer nam to predstavlja ogromne probleme pri nabavci nekih komponenti koje dolaze van naše države. Otprilike sve one komponente koje možemo nabaviti u našoj državi, to smo već odradili, ali npr. točkovi i gume koje je veoma teško nabaviti uopšte na Balkanu, ne samo u BiH, moramo nabaviti iz nekih stranih država, pa čak iz Amerike, kao npr. i samo odijelo za vozača.“

„Susrećemo se sa pasivnošću nekog našeg mentaliteta i nekim problemima koji su možda za nas studente preveliki.“ – dodaje studentica Anesa Laković.

Hana Dedović je ipak optimintična: „Nismo toliko daleko. Treba nam samo jedan vjetar u leđa i potpora malo većih ljudi. Ja smatram da u ovom timu ima vrijednih i radnih ljudi koji za kratko vrijeme mogu od svih ovih komponenti u našoj laboratoriji da formiraju jedan kompletan sistem.“

Bez pomoći donatora „Arger Racing Team“ ne bi uspio da kreiranje svog bolida dovede do završnice i tako obezbijedi dalje učešće na ovom prestižnom takmičenju. Između ostalih, podržala ih je i Agencija za razvoj općine Tešanj. Njen direktor, Edin Ibrahimović, ističe kako se radi o simboličkom iznosu novca, te dodaje: „Ovo je više kao jedan čin da pozovemo sve ostale privrednike, institucije – od općina, kantona, do Federaciej i države, da podržimo naše mlade. Svi mi pričamo da mladi trebaju ostati u Bosni, da ne trebaju odlaziti. Kako im sad to napraviti? Trebamo im napraviti nekakvo okruženje gdje se mogu dokazati, gdje mogu te svoje vještine razvijati, gdje se mogu ostvariti kao inžinjeri.“

Velike mogućnosti za studente

O važnosti ovog takmičenja govori to što se održava se na stazama širom svijeta, a značajniji dio takmičenja jeste onaj koji se dešava u Evropi.

Studentica Anesa Dedović navodi da je laboratorij na Mašinskom fakultetu tek početak: „Ukoliko bismo se plasirali na takmičenje i ukoliko bismo imali sredstava i mogućnosti da odemo na jedno takvo takmičenje, to nama konkretno pruža mnoge prilike. Na tom takmičenju se nalaze velika imena, poput velikih firmi koje se bave auto-industrijom, elektronikom, dijelova za proizvodnju… Sam odlazak članova tima na takvo takmičenje omogućio bi zaposlenje vjerovatno velikom broju članova tima.“

Veliki značaj ovog internacionalnog takmičenja ne predstavlja samo odskočnu dasku za početak karijere samih učesnika ili način da teorijsko znanje stečeno na fakultetima primijene u ozbiljnim praktičnim situacijama, nego i mogućnost da svoju domovinu i njen glavni grad pred čitavom Evropom predstave u najboljem svjetlu. Zato, ako imate strast prema automoto sportu i inžinjerstvu, studenti ste diplomskog ili dodiplomskog studija na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, prijavite se za Arger Racing Team slanjem svog životopisa i motivacijskog pisma na njihovu e-mail adresu general@argerracing.com.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT