BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Amel Tuka gost manifestacije „Trčimo za inkluziju“ u Zavidovićima

00558.00_01_09_16.Still004
00558.00_02_05_01.Still008
00558.00_02_11_06.Still009
00558.00_00_12_23.Still001
00558.00_00_19_01.Still002
00558.00_00_56_10.Still003
00558.00_01_37_04.Still006
00558.00_02_00_12.Still007

Jedan od najboljih bh atletičara, Amel Tuka, pričinio je veliko zadovoljstvo djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i brojnim drugim građanima Zavidovića posjetivši njihov događaj „Trčimo za inkluziju“. Ova manifestacija organizuje se već treću godinu zaredom, ali je ove godine, zahvaljujući specijalnom gostu, izazvala nešto veće interesovanje javnosti.

Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama Mala sirena

Prije 3 godine udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju Mala sirena iz Zavidovića započelo je realizaciju projekta „Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama Mala sirena“ koji je podržan od strane USAID-a kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire, a sufinansira ga Grad Zavidovići. Jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta je događaj „Trčimo za inkluziju.“

Direktorica udruženja, Adisa Mahovac, objašnjava nam kako je ova aktivnost zamišljena: „Promotivna aktivnost je svake godine drugačija upravo zbog toga što se zove ‘Trčimo za inkluziju’. Dakle, inkluzija sama po sebi predstavlja različitost i prihvatanje te različitosti. Tako da mi pokušavamo svake godine da nekako drugačije organizujemo događaj. Nekako mislim da je ovaj bio potpuno drugačiji iz razloga što nam se pridružio naš šampion Amel Tuka.“

Čovjek velikog koraka i još većeg srca

Zanimalo nas je kako je došlo do toga da Tuka bude gost, a direktorica nam je odgovorila: „Ja sam, ustvari, prethodne dvije godine pokušavala putem facebook-a da dođem do Amela. Pisala sam u inbox poruke. Međutim, s obzirom da ima veliki broj pratitelja, on te poruke nije ni vidio. Ove godine odlučila sam da pokušam putem naše facebook stranice koju prati veliki broj pratilaca. I zaista, jako brzo nam se javio Amelov trener i njegova supruga preko jedne prijateljice. Zaista, veliku zahvalnost dugujemo Amelu. On je odmah nakon prvenstva došao da se druži s nama i da nam pruži jednu veliku podršku. Ja kažem Amel je čovjek velikog koraka i još većeg srca.“

Poznato je da se Amel uvijek rado odazove ovakvim aktivnostima. Kazao je: „ Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas u Zavidovićima, što mogu da se družim sa ovim divnim mališanima, djevojčicama i dječacima, da zajedno trčimo, družimo se, šetamo, slikamo, a, naravno, i da pružimo podršku centru za rad Mala sirena. Jako je bitno da podržavamo jedni druge, da se družimo, da djeca odrastaju u jednom zdravom okruženju gdje će pružati podršku jedni drugima i tako napredovati i izrastati u prave ljude, izvući iz svojih kapaciteta ono najbolje.“

Trka rame uz rame i trka „iz petnih žila“

Mjesto okupljanja bio je stadion Nogometnog kluba Krivaja. Nakon pozdravnih riječi direktorice udruženja Mala sirena i specijalnog gosta, Amela Tuke, upriličene su dvije trke.

„Prva trka je bila simbolična gdje smo trčali, ustvari, rame uz rame. Cilj je bio da trčimo tempom kojim mogu djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju da trče. A druga trka je bila prava trka gdje su trčali, čini mi se, svi iz sveg srca, iz petnih žila. Nakon toga smo imali simboličnu šetnju kroz grad. Cilj je bio da skrenemo pažnju javnosti, dakle, da se vidi, ne samo djeca sa poteškoćama u razvoju, nego i ta podrška koju imamo. Nakon šetnje došli smo do svog cilja, a naš cilj je ustvari simbolični, ali i pravi cilj, a mjesto cilja je bio naš novi objekat koji se gradi. Ja se iskreno nadam da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspjeti da dođemo do svog cilja jako brzo i da ćemo iduću promotivnu aktivnost moći organizovati u završenom objektu.“ – ističe direktorica Mahovac.

Još jedan oboreni rekord

Amel Tuka bosanskohercegovački je atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 (primarna disciplina) i 400 metara. U obje discipline drži nacionalni rekord. Osvajač je srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2019. i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015. Nedavno je stekao pravo nastupa za klub Atletica Insieme Verona.

Što se tiče ovogodišnjih rezultata ističemo da je Tuka u maju ove godine na utrci u Padovi oborio dvoranski rekord Bosne i Hercegovine na 500 metara, istrčavši vrijeme 62.58. To je i zvanično novi rekord naše države, a posebno je impresivno to što je Tuka ovu utrku shvatio više kao trening, te da nije bio na stopostotnom nivou.

Amel se takmiči u trčanju, ali i u činjenju dobra

„Neke ljubavi ne mogu se opisati riječima.“ – kaže Amel, a znamo da pritom misli na svoju ljubav prema trčanju, ali i prema drugim ljudima kojima će uvijek rado pritrčati u pomoć. On nesebično koristi svoj uticaj kako bi doprinio popravljanju položaja onih kategorija stanovništva kojima je najteže i  progovara u ime onih čiji glas se manje čuje. Vjerovatno su mu na umu riječi Allaha dž.š: „A vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete.“ Amel uvijek rado ističe svoju ljubav prema jednoj, jedinoj Bosni i Hercegovini. Za razliku od mnogih drugih, koji se zadržavaju na riječima,  on svoju ljubav dokazuje i djelima, a koji je bolji dokaz ljubavi prema domovini od pomaganja njenom stanovništvu i stajanja im na raspolaganju. Džabe sve medalje i priznanja za najboljeg sportistu ili biznismena ako se nisi pokazao kao čovjek, a za Amela bez dvojbe možemo reći da je šampion u svakom smislu te riječi i bez straha svojoj djeci možemo dopustiti da imaju uzora u njemu.


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT