BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

KŠ ZDK: Svi epidemiološki indikatori u padu, dominiraju lakše forme zaraze virusom Covid-19

310839606_641536157337076_2860627361280502928_n
U Zeničko-dobojskom kantonu su u periodu od 26. septembra do 02. oktobra potvrđena 123 nova pozitivna slučaja virusa COVID-19, što čini dnevni prosjek od 18 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 150, a sedmicu prije toga 167, navodi se u izvještaju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a koji je danas razmatrao Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva ZDK-a.
Kada je u pitanju stopa smrtnosti, posljednje četiri sedmice zabilježeno je ukupno 10 smrtnih ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 4 smrtna slučaja. Tokom posljednje sedmice broj novohospitaliziranih je bio 12, što čini sedmodnevnu stopu hospitalizacije od 3,3.
KŠ je zaključio da su svi sedmodnevni indikatori, incidenca, stopa mortaliteta i stopa hospitalizacije, u protekle četiri sedmice u padu, te da je slična situacija i u drugim kantonima u Federaciji BiH.
-Na osnovu odnosa stope incidence, s jedne strane, i stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se još uvijek radi o lakšim formama bolesti – zaključio je KŠ uz napomenu da je i dalje neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene.
U ovom kantonu do sada je ukupno potvrđeno 38.612 slučajeva Covid-19, a od posljedica zaraze preminulo je 1.758 osoba.
KŠ je usvojio prijedlog epidemioloških mjera koje će, u formi naredbi, uputiti na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
Press služba ZDK

O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT