BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Prof. dr. Zlatan Zvizdić pobjednik u oblasti pedijatrije u Ljubljani

Zlatan Zvizdić

Devetu godinu zaredom nagrađuju se vrhunska naučna dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja

Pobjednici konkurs 9. International Medis Awards for Medical Research proglašeni su u četvrtak, 9. marta 2023. godine u Ljubljani, a među njima je i predstavnik Bosne i Hercegovine prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med.

Naime, njegov naučnoistraživački rad bio je najbolji u području pedijatrije.

Zvizdić je prvi autor članka “Infantile hypertrophic pyloric stenosis in Bosnia and Herzegovina: A retrospective cohort study from the largest tertiary care facility”, koji je objavljen u Asian Journal of Surgery.

Inače, konkurs već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska naučna dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. Borut Štrukelj, mr. pharm., kazao je da je za članove međunarodne stručne komisije velika privilegija biti dijelom ovog procesa.

– Njihova istraživanja su visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene zaštite. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, naročito za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva, poručio je.

Svi pobjednici konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research održanog u dvorcu Ljubljanski grad: prof. dr. Aneta Perić, mr. pharm. (farmacija, Srbija), Julian Peter Schwärzler, dr. med. (gastroenterologija, Austrija), Vid Janša, dr. med. (ginekologija, Slovenija), Christian Reiterer, dr. med. (intenzivna medicina i anesteziologija, Austrija), Ivo Božović, dr. med. (neurologija, Srbija), dr. Martina Tomić, dr. med. (oftalmologija, Hrvatska), prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med. (pedijatrija, Bosna i Hercegovina), Christian Lang, dr. med. (pulmologija i alergologija, Austrija), izv. prof. doc. dr. Peter Mandl, dr. med. (reumatologija, Austrija).

International Medis Awards

Za nagrade 9. International Medis Awards mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1.500. Ove godine na konkurs je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodna stručna komisija ocijenila je prijave i odabrala 18 finalista, a među njima devet pobjednika.

 

Izvor: mojabih.oslobodjenje.ba


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT