BOLJA NEGO ŠTO SE PRIČA...

Kako putopisac iz Velsa piše o BiH

Travnik

Od naslova poput “Kraja svijeta u Počitelju” preko “Štokholmskog sindroma u Travniku” do “Zraka, teškog tonu u Kaknju” putopisac iz Velsa John Williams Bills na jedinstven način predstavlja različite destinacije u Bosni i Hercegovini.

Britanski putopisac John William Bills već 14 godina dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a o našoj zemlji i pojedinim mjestima koja “na prvu” ne djeluju tako interesantno on piše na autentičan i posebno zanimljiv način.

Bills kaže da je imao sreću da obiđe značajan dio zemlje kao turista i istraživač za magazine Time Out, In Your Pocket, Fodor's i druge. Dok lokacije u našoj zemlji drugi autori najčešće karakterišu “neotkrivenim” ili “skrivenim draguljima” on u svojim putopisima na jedinstven način piše o Banovićima, Lukavcu, ali i drugim lokacijama koje čak ni lokalnim stanovnicima ne zvuče interesantno.

BiH me je učinila pozitivnijom osobom

Ovaj Velšanin je tako odlučio da napiše seriju članaka o zemlji na autentičan, iskren i radoznao način. Na svojoj web stranici svake sedmice objavljuje tri ovakva teksta.

“Ako tražite melanholiju, nećete imati problema da je nađete ovdje, od strašnih ekonomskih uslova do političke slabosti, tvrdoglavog zanemarivanja razvoja i, naravno, opipljivih sjećanja na brutalni rat. Ipak, putovanje u ovu prelijepu zemlju izvuklo je pozitivu gdje god se nalazila u dubini moje duše na površinu, omogućavajući mi da pronađem radoznalost i radost (naizgled) iza svakog ugla. Da skratim dugu priču, Bosna i Hercegovina me je učinila pozitivnijom osobom, veselijim momkom posvećenim pronalaženju srebra i boljim pristupima”, navodi Bills u tekstu “Travnik – Štokholmski sindrom”.

Naslovi tekstova koje je pisao, baš kao ovaj prethodno spomenuti, kako je i naveo – nisu nimalo dosadni, a ističu se oni o Foči, Travniku, Lukavcu, Banovićima.

Foča

Foča – Sumorni katalog uobičajenih stvari

“Foča – Sumorni katalog uobičajenih stvari” naziv je teksta o gradu na Drini, a u njemu opisuje put od Višegrada, zatim govori o svojim utiscima o gradu.

“Užurbanost fočanske čaršije odavno je nestala. Kada su došli Austro-Ugari, nisu bili posebno zainteresovani za održavanje i bio je prepušten sam sebi. Sa pozitivne strane stvari, to je značilo da je originalni izgled zadržan. Negativno? Čaršija je izgubila svoju svrhu. Lutao sam uokolo, sam po ulicama osim poneke mačke, a onda stao da se divim sahat-kuli Mehmed-paše Kukavice. Pretpostavlja se da je kula izgrađena negdje nakon 1758. godine, što je suviše nejasna rečenica da bi zaslužila uvrštavanje”, navodi jedan odlomak.

Počitelj – kraj svijeta

“Počitelj – kraj svijeta”, naziv je još jednog teksta sa zanimljivim naslovom, a u njemu Bills piše: “Ima li išta privlačnije u Bosni i Hercegovini? U nedostatku dužeg odgovora, ne, nema. Savršeno selo kotrlja uz brdo, isprekidano munarima, kulama, odbrambenim zidovima i bolnim osjećajem za ljepotu. Bol je prava reč. Ako je ljepota iskrena, bol je uvijek uključena”.

Ovaj putopisac iz Velsa posjetio je i Goražde, Neum, Banoviće, Široki Brijeg te brojne manje “atraktivne” lokacije u BiH poput Lukavca za koji je naveo: “Po broju stanovnika, Lukavac je 22. grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Znao sam za to, ali nikada nisam razmišljao o tome da stanem da ga pogledam, što bi vam trebalo dosta reći o reputaciji tog mjesta”.

Međutim, svojim nesvakidašnjim pristupom i pisanjem koje je daleko od standardnih “turističkih vodiča” Bills autentično predstavlja najrazličitije destinacije u Bosni i Hercegovinu, a tekstove možete pronaći na sljedećem linku.

 


O nama

Namjera portala BoljaBosnaiHercegovina je da predstavi privredna, naučna, kulturna, sportska i općenito ljudska postignuća Bosanaca i Hercegovaca u domovini i dijaspori, te da na taj način afirmira Ideju Bosne kao prostora slobode, ljubavi i vjerske raznolikosti koja je duboko ukorijenjena u bosanskome tlu.
Otvoreni smo za sve prijedloge i sugestije za “dobre vijesti” iz Bosne i Hercegovine i o Bosni i Hercegovini i njenim ljudima.


KONTAKT